Журналистка стана мишена на медии на Пеевски докато разследва даренията му

„Залпова атака“ от „недопустими обиди и откровени лъжи“. Така Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) определи публикациите в няколко медии, издавани от депутата от ДПС Делян Пеевски по адрес на журналистката от Стара Загора Венелина Попова. Тя става обект на очерняща кампания докато работи по разследване за собствеността на дружествата, през които в последните седмици Пеевски извършва дарения на различни болници в страната.

Една и съща неподписана публикация със заглавие „Олигарсите тормозят лекари, за да атакуват дарителите и Делян Пеевски“ излезе в края на миналата седмица в няколко вестника на депутата – „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“. В публикацията обект на обиди е не само журналистката, но и изданията, за които работи. Попова е наречена „пропагандатор“ и пише, че тя пречи на лекарите да работят и ги „тормози“, като изпраща на болници въпроси, свързани с даренията на Пеевски.

Венелина Попова е дългогодишен кореспондент на БНР в Стара Загора. Сега пише за сайтовете „Тоест“ и „За истината“. Една от последните ѝ публикации е свързана с даренията на Пеевски, който според собствените му медии е сред най-големите дарители на институциите в борбата им с разпространението на коронавируса.

„Кой дарява от името на Пеевски“

На 15 април в сайта „За истината“ е публикуван неин текст със заглавие „Кой дарява от името на Пеевски“. Повод за него е обявено дарение от депутата от 1000 бързи теста за коронавирус за жителите на село Паничерево, което беше поставено под карантина след като пациент с COVID-19 напусна болницата в Стара Загора и отиде там.

Именно след тази публикация идва реакцията на изданията на Делян Пеевски, каза Венелина Попова пред Свободна Европа. В статията ѝ се описва пътят на дарението, което е доставено в рамките на часове с посредничеството на депутата от ДПС от Стара Загора Халил Летифов и занесено на кмета на община Гурково, в която се намира село Паничерево. Посочва се също, че не е ясно дали даренията на депутата Пеевски са лични негови средства или идват от негови фирми. Пред Попова кметът на Гурково не отрича, че дарението е от фирма, но отказва да уточни коя.

„Проблемът е, че това, което се представя като лично дарение на депутата Пеевски, всъщност идва от фирма. Освен това с дарението са ангажирани депутат и кмет, което поставя допълнителни въпроси“, казва журналистката. Затова и тя продължава да работи по темата и предстои да публикува нова статия.

„Кампания за превантивно очерняне“

АЕЖ свързва публикациите в изданията на Пеевски с предстоящата статия: „Атаката, предприета от медиите му, може да бъде оценена единствено като кампания за превантивно очерняне на Попова.“ Според организацията „подобни кампании превръщат журналистиката в инструмент за публичен линч срещу критичното и опозиционно говорене в страната и машина за репресии (засега само вербални) срещу всеки, който дръзва да наруши комфорта на порочно консумираната власт“.

Попова научава от свой колега, че се е превърнала в мишена на медии на Пеевски: „Аз нямаше и да разбера за тези публикации, защото не чета изданията на Пеевски, но колегата Спас Спасов, издател на сайта „За истината“, ми каза и така разбрах. Не съм и мислила да реагирам, тъй като позицията, изразена от тях, не може да ме обиди.“ Уточнява, че все още не е мислила дали да търси правата си по съдебен път.

„Статията в „Телеграф“ не съм я чела, защото трябваше да отида да купя вестника, а пък аз не си направих този труд, но разбрах от колегата, че един и същи материал е препечатан в „Монитор“. Там го прочетох. Стана ми смешно, честно казано“, каза още Попова. Тя обясни, че не приема тези публикации като удар от журналистите в изданието. „Статиите са редакционни, те не са подписани. Приемам ги като позиция на издателя.“

Свободна Европа изпрати въпроси до „Телеграф медиа“. До този момент реакция не е получена.

Венелина Попова работи като журналист от 1990 г. Тогава започва работа в БНР – Стара Загора. Минава през всички позиции – репортер, водещ, главен редактор, за кратко и директор. От 2001 г. до 2018 г., когато се пенсионира, работи в „Хоризонт“ като кореспондент за Стара Загора. След това работи на свободна практика и пише за медиите „Тоест“, „За истината“ и „Дневник“. Носител е на журналистическата награда „Паница“, основана от журналиста и филантроп Дими Паница.

Делян Пеевски, депутат от Движението за права и свободи. Снимката е архивна.

ВИЖТЕ СЪЩО

Откъде са парите на „най-големия дарител“ Делян Пеевски

На подобни атаки през последните седмици са подлагани и други хора, писали за или коментирали в ефир даренията на депутата от ДПС. Сред тях е общинският съветник от „Демократична България“ Иво Божков, за когото е публикувана статия с подобни обидни квалификации, след като в ефира на „Евроком“ говори по темата. Съоснователят на фондация „Антикорупционен фонд” Николай Стайков също стана обект на очерняща кампания след публикации и коментари в ефир относно даренията на Пеевски.

Елица Симеонова