Слави с разкритие за заплатите на депутатите и партийните субсидии

Шоуменът разкри колко плащаме на депутатите. От 14 май се партийните субсидии ще са по 8 лева на глас, а заплатите им ще са над 4248 лева, изчисли Слави Трифонов

Слави Трифонов разкри, че някои от депутатите ще вземат заплати над 10 000 лева на месец.
„Основните възнаграждения на българските депутати се преизчисляват на всяко тримесечие по следния начин: Средната работна заплата в бюджетния сектор през последния месец от предходното тримесечие се умножава по три“, сподели той във Фейсбук.
„От 14 май няма да има извънредно положение, което означава, че депутатите ще започнат да получават пълните си заплати. Въпреки грандиозния скандал от началото на април, новите им заплати все пак ще бъдат изчислени на базата на средната заплата от декември 2019 г., когато нямаше финансова криза, а ръст на доходите“, припомня шоуменът.
През декември доходите бяха най-високи, защото тогава в бюджетния сектор се раздаваха и коледни бонуси, добавя той.
„А сега нека видим какви заплати ще получават депутатите от 14 май, според сега действащите закони и правилници. Както отбелязах, един депутат трябва да получи средномесечната заплата от декември, умножена по три. Такъв е законът. И така, средната заплата в бюджетния сектор през декември е 1416 лв. Умножена по три, това прави 4248 лв. основно месечно възнаграждение за депутат“, изчисли Трифонов.
„4248 лева. Но това не е всичко. Според Правилника на Народното събрание, председателят на Парламента получава месечно възнаграждение с 55 на сто по-високо от основното месечно възнаграждение, заместник-председателите на Народното събрание – с 45 на сто, председателите на парламентарните комисии и председателите на парламентарните групи – с 35 на сто, заместник-председателите на комисии – с 25 на сто, членовете на постоянна комисия – с 15 на сто, и секретарите на Народното събрание – с 10 на сто“, добавя той.
Според него Валери Симеонов трябва да получи основно месечно възнаграждение от 4248 лв. Понеже той е и заместник-председател на Народното събрание, трябва да получи плюс 45% от сумата от основното възнаграждение. Ще получи още 1911,60 лева, изчисли шоуменът.
„Но Валери Симеонов членува и в две постоянни парламентарни комисии. Това означава, че ще получи още пари – плюс 15% за участие в едната комисия и плюс 15% за участие в другата комисия. Ще получи два пъти по 637,20 лв. или още 1274,40 лв. Така заплатата на Валери Симеонов стана 7434 лв. Но и това не всичко. Към основните възнаграждения на депутатите се начисляват допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит – 1 на сто за всяка прослужена година!“, пояснява той.
„Да се върнем на Валери Симеонов. Ако приемем, че той има 40 години трудов стаж (все пак е на 65 години), парите му ще се вдигнат с още 40%. Т.е. с още 1699,20 лв. Така вече заплатата му възлиза на 9133,20 лева“, сподели Трифонов в социалната мрежа.
„Но и това не е всичко. Ето една от “любимите” ми алинеи: “Народните представители могат да получават допълнителни възнаграждения при реализирането на приоритетни за страната задачи”. Кой ги определя тези приоритетни за страната задачи и колко струва това на данъкоплатците – въобще не е ясно“, коментира той.
„Дали пък за депутатите не беше приоритетна задача гласуването на извънредно положение във време на пандемия и дали те вече не са получили допълнителни възнаграждения за реализирането на тази приоритетна задача?“, пита Трифонов.
„И това не е всичко. Ето нещо забележително – Народното събрание поема допълнителни разходи на народните представители в размер на две трети от основното месечно възнаграждение на народните представители! Тоест, за всеки депутат ние плащаме по още 2832 лв.! Ето, че вече Валери Симеонов ни излиза 11 965,20 лв. на месец. Минимум“, уточнява той.
„Ще отбележа, че по време на извънредното положение, депутатите не се отказаха от тези така наречени “безотчетни пари”, за които няма никакъв контрол как и за какво се харчат. Излиза, че българският депутат дори, когато се е отказал от заплатата си, пак получава близо 3 000 лева“, изчисли Слави Трифонов.
„Обърнете внимание и на следното епохално законодателно творение – ако един депутат има научна степен “доктор”, то той получава още 10 на сто от основното месечно възнаграждение, а ако е “доктор на науките” – още 15 на сто! Сега, няма да се учудя, ако голяма част от депутатите се окажат доктори или доктори на науките. Знаем, че всички там са мозъци“, коментира той.
„Да вземем депутата Лъчо Мозъка. По собствените му думи, той е доктор на науките от 2009 г. Какъв доктор на науките е Лъчезар Иванов не знам, само знам, че преди години беше уличен в плагиатство на научен труд. Тъй като е доктор на науките, независимо дали е плагиат или не, Лъчо Мозъка ще получи 637,20 лв. към основното си месечно възнаграждение“, изчисли шоуменът.
„Лъчо Мозъка получава още едни 637,20 лв., защото е постоянен член на Комисията по култура и медии. Специално отбелязвам това заради пълния абсурд – Лъчо Мозъка е член точно на Медийната комисия, при положение, че именно Лъчо Мозъка осъществи натиск над една медия да не излъчва репортаж за негов приятел-митничар. Ей това е медиен човек!
Ще добавя още нещо – по професия Лъчо е гинеколог“, уточни той.
„Но, уви, и това не е всичко. Ние, данъкоплатците, покриваме и много други разходи на депутатите – покриваме им разходите за всякакъв вид транспорт – за депутатските автомобили с шофьор, за самолетни билети, дори забележете – “за водния транспорт – първа класа, и спално място за цялата вътрешна транспортна мрежа”, разкри Трифонов.
„Ние, данъкоплатците, покриваме и разходите за ведомствени жилища на депутатите, за ремонти и обзавеждане на тия жилища. Даже и данъците на тия жилища са за наша сметка.
Ние, данъкоплатците, дори осигуряваме застраховки на депутатите“, добавя той.
„От всичко това, което ви изброих, можем да заключим, че един народен представител ни излиза около или над 10 000 лева месечно, въпреки че им се правят удръжки за осигуровки и данъци! И забележете – става въпрос за депутатите в Народно събрание, което със сигурност е най-некомпетентното и най-слабо юридически подготвеното в историята на България“, коментира Слави Трифонов.
„И за финал още една новина, свързана с едни други милиони- от 14 май партиите отново ще започнат да получават партийните си субсидии от 8 лева на глас. И така, в края на юни партия ГЕРБ ще получи субсидия за 4 месеца в размер на над 3 милиона лева, БСП – на над 2 милиона и половина лева“, добавя той.
„Благодарение на безценните български депутати, освен високата субсидия от 8 лева на глас, продължава да важи и възможността за неограничено финансиране на партиите от бизнеса, както и възможността за ползване на напълно безплатни офиси от страна на партиите“, подчерта Трифонов.
„P.s. За прочитането на този текст са ви нужни 5 минути, докато чакате на опашката в Бюрото по труда“, добавя той.