Четири хотела в „Слънчев бряг” вече отвориха врати и посрещат гости

Тази година първите летовници са българи. Хотелиерите ще разчитат на родните туристи поне до средата на юни, когато се очаква да започнат да пристигат и първите летовници от чужбина, съобщава NOVA.

„В момента гоним заетост около 25 до 30%, но така, както вървят нещата, явно ще бъде само петък, събота и неделя, защото хората изчерпаха отпуските си и не можем да разчитаме на нещо повече”, смята собственикът на хотел в курорта Румен Мончев.

Първите гости по морето обаче разказват, че с нетърпение са чакали края на ограниченията, за да започнат да пътуват.

Със своя заповед, влизаща в сила от 1 юни, здравният министър определя нови условия за влизане и транзитно преминаване през територията на България.

Остава задължителната 14-дневна карантина за влизащите в страната граждани на Швеция, Обединеното кралство, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта, Италия и трети страни, с изключение на Сърбия и Северна Македония. А какво да предвиждаме за руските туристи в страна, която има по около 9 хил. нови заразени дневно и е на трето място по заразени в света ?!

Стопаните на хотела прогнозират, че това лято заетостта ще бъде не повече от 10-15 %.

„Трудно ще е. За всички ще е много трудно. Харчим спестявания от предишни години. Това е факт, но няма как да затворим, защото и хората от персонала трябва да се хранят. Аз съм длъжен да им подсигуря нещо, защото зимата е 9 месеца. Ние се издържаме с 45-50 дена при силен сезон”, допълва Мончев.

Хотелиери и ръководство на комплекса са в постоянна връзка.

По-голяма част от хотелите ще отворят на 19 юни, като туристическият бранш се надява да има единно европейско решение по отношение на отварянето на границите.