Четири хотела в „Слънчев бряг” вече отвориха врати и посрещат гости

Тази година първите летовници са българи. Хотелиерите ще разчитат на родните туристи поне до средата на юни, когато се очаква да започнат да пристигат и първите летовници от чужбина, съобщава NOVA.

„В момента гоним заетост около 25 до 30%, но така, както вървят нещата, явно ще бъде само петък, събота и неделя, защото хората изчерпаха отпуските си и не можем да разчитаме на нещо повече”, смята собственикът на хотел в курорта Румен Мончев.

Първите гости по морето обаче разказват, че с нетърпение са чакали края на ограниченията, за да започнат да пътуват.

Със своя заповед, влизаща в сила от 1 юни, здравният министър определя нови условия за влизане и транзитно преминаване през територията на България.

Остава задължителната 14-дневна карантина за влизащите в страната граждани на Швеция, Обединеното кралство, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта, Италия и трети страни, с изключение на Сърбия и Северна Македония. А какво да предвиждаме за руските туристи в страна, която има по около 9 хил. нови заразени дневно и е на трето място по заразени в света ?!

Стопаните на хотела прогнозират, че това лято заетостта ще бъде не повече от 10-15 %.

„Трудно ще е. За всички ще е много трудно. Харчим спестявания от предишни години. Това е факт, но няма как да затворим, защото и хората от персонала трябва да се хранят. Аз съм длъжен да им подсигуря нещо, защото зимата е 9 месеца. Ние се издържаме с 45-50 дена при силен сезон”, допълва Мончев.

Хотелиери и ръководство на комплекса са в постоянна връзка.

По-голяма част от хотелите ще отворят на 19 юни, като туристическият бранш се надява да има единно европейско решение по отношение на отварянето на границите.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!