Чадърите в Слънчев бряг по 4 лева, а в Бургас сянката ще е на аванта

Чадърите в Созопол ще са на цени между 3,5 и 4 лева, а на 17 плажа ще са безплатни. Шезлонгите ще са по 4 лева в Слънчев бряг

17 плажа по Черноморието ни ще бъдат с безплатни чадъри и шезлонги. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова в курорта Слънчев бряг.
Повечето от тях са на Южното Черноморие, но това не са най-големите плажове. Безплатни ще са шезлонгите и чадърите на „Каваци-юг“, „Каваци-север“, „Елените“, ММЦ-Приморско, централния плаж в Царево, Ахелой, „Обзор-юг“ и др., съобщава бТВ.
„Вече имаме пълна готовност по отношение на цените, които са предложили концесионерите и наемателите. От 132 плажа, които са сключили договори за наем и концесия, 17 ще бъдат с нулеви цени. Останалите варират от 1 лев до 5 лева“, поясни Ангелкова.
Безплатни ще са шезлонгите и чадърите на Каваци-юг, Каваци-север, Елените, ММЦ „Приморско“, централния плаж в Царево, Ахелой, Обзор-юг и др.
В слънчевите дни в Бургас е пълно с плажуващи. След 1,20 лева за чадър и шезлонг миналото лято, тази година сянката на пясъка за тях ще е напълно безплатна. Това няма да се отрази на безопасността и хигиената на плажа, твърди концесионерът.
На съседния плаж – Крайморие, вече са готови за туристи. След направените разчети концесионерът е изчислил, че няма как да дава без пари плажните принадлежности. Затова ги намалява наполовина.
В „Албена“ пък чадърите и шезлонгите ще бъдат на символична цена – по 1 лев.
„Миналата година беше цената 8 лева на чадър, на шезлонг. Създали сме социална дистанция между чадърите, която е 7 метра. Гостите по този начин ще имат възможност да преминават през един коридор от 4 метра“, обясни Христо Пенев, зам.-директор ”Експлоатация” в „Албена“ АД.
За почиващите в комплекса плажните услуги ще са безплатни.
На останалите плажове на север намалението на цените е наполовина. Концесионерите настояват заради изискването за по-голямо отстояние между чадърите свободната зона да бъде намалена. Такава мярка обаче не е обсъждана, уточни министърът на туризма.
„Като цяло цените наистина са доста намалени и аз се надявам това допълнително да привлече интереса както на българския турист, така и когато говорим за записванията през туроператорите“, обясни още Николина Ангелкова.
2 лева ще струват плажните услуги на „Златни пясъци“, но цените на другите плажове във Варна още не са уточнени. В Равда цената също ще е 2 лева, в Балчик – 1,5 лева, а в Созопол между 3,5 и 4 лева.
До 30 май министър Ангелкова ще изпрати уведомление до концесионерите на базата на техните предложения за реципрочното намаление на таксите им.