Родният туризъм ще гризне яко дръвцето

През първото тримесечие на 2020 г. 490.7 хил. български граждани са реализирали туристически пътувания, показват нови данни на Националния статистически институт (НСИ), обявени днес. Преобладаващата част от тях – 83.3%, са пътували само в страната, 14.2% – само в чужбина, а 2.5% са пътували както в страната, така и в чужбина.

В сравнение със същото тримесечие на 2019 г. общият брой на пътувалите лица на възраст 15 и повече навършени години намалява с 47.2%.

И преди и сега спадът е до 50 % и няма как да се преодолее … С по един полет на ден за Бургас, едва ли …

Надежда дават мерките на британското правителство, което е на път да финализира решение за „туристически коридори“, според което влизащите в страната от някои държави да не бъдат поставяни под карантина, макар да не се споменава  там България. Но това е за влизащи в Британия …

Изключенията ще се правят за популярните сред британците туристически дестинации като Франция, Италия, Испания, Гърция, Белгия, Германия, Норвегия, Холандия, Турция и Финландия, пише Би Би Си, но не и за Швеция и Португалия.

В списъка с изключения според медията ще са повечето страни от Западна Европа.

Не се посочва дали България ще e сред държавите, до които британците ще могат да пътуват без след това да се налага самоизолация.

Очаква се изключенията за тези туристически маршрути да влязат в сила от 4-ти юли.