Скандал: Черепа погна прокурори, отговориха му с декларация

Работата ни предизвиква опити за криминален натиск, жалват се прокурори, след като Черепа публикува в социалната мрежа снимка на техен колега и заговори за натиск върху служители от НАП

Нов скандал разтресе прокуратурата. Васил Божков обвини магистрати, че газят законите и дори публикува снимка на прокурор в социалните мрежи, след което Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет гласува с пълно единодушие Декларация в защита на своя колега.
„През последните месеци Прокуратурата оказва непрекъснат натиск върху служителите на НАП. Резултатът е десетки нарушения на законите. Заплахи. Грабеж“, сподели в социалната мрежа Черепа.
„Наблюдаващият прокурор на голяма част от делата ми ежеседмично изисква от НАП погазване на закона и престъпни действия. Същият Ангел Кънев, за когото се твърди, че е разпитал ББ, МС и ВГ (2 пъти) може да отговори #КОЙ дирижира тези действия. А #КОЙ може да разпореди и на ВГ, и на ИГ си отговорите сами“, добавя хазартният бос.
„Благодаря ви за сигналите! Знам, че в НАП и Прокуратурата има честни и доблестни хора. Не изпълнявайте заповеди, противоречащи на закона и Конституцията. Изпълнението на такива заповеди също е престъпление“, сподели той.
„Във връзка със светкавичната реакция на прокуратурата, ще споделя следното:
1. Снимките са изпратени от симпатизант. Дали е следил или не Кънев, няма как да знам.
2. Притискането на НАП от прокуратурата е грубо нарушение на законите. Редно ли е ВСС да толерира тези актове?
3. Радвам се, че ще бъдат сезирани международните институции. Аз вече съм го направил.
Последствията от грубия натиск върху служителите на НАП ще ви покажа утре“, написа във Фейсбук бизнесменът беглец.
„Има три вида прокурори. Едните се борят с престъпността, други се сраснали с нея и трети, които изкарват неудобните невинни – виновни. Аз съм се изправил срещу последните“, добавя той.
Днес Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет гласува с пълно единодушие Декларация в защита на прокурор от Специализираната прокуратура, съобщават от прокуратурата.
„Действията на Прокуратурата на Република България (ПРБ) срещу корупцията и организираната престъпност очаквано предизвикват опити за политически, икономически, медиен, а вече и криминален натиск”, се казва в декларацията, огласена от Нова телевизия.
„Незаконното проследяване и заснемане, както и публикуването на снимки на прокурор от Специализираната прокуратура при изпълнение на служебните му задължения, е груб и недопустим натиск по отношение на конкретния магистрат и срещу независимостта на Прокуратурата – част от съдебната власт”, се казва още в декларацията.
„Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява безпрекословна подкрепа към твърдите и безкомпромисни действия на Прокуратурата срещу всеки опит за натиск, без значение кои са поръчителите и изпълнителите на подобни деяния. Извършителите на подобни актове срещу върховенството на правовия ред трябва да бъдат преследвани с цялата строгост на закона“, декларират колегите на снимания прокурор.
„Подкрепяме Прокуратурата на Република България в предприемане на необходимите мерки за гарантиране сигурността на българските магистрати при изпълнение на законовите им правомощия в защита на техните интереси”, се казва в декларацията.
Тя ще бъде изпратена до представителите на Европейската комисия у нас, на държавите-членки на Европейския съюз, на САЩ и на Обединеното кралство.
Обвинител номер 1 Иван Гешев заяви, че прокуратурата защитава безкомпромисно обществения интерес. „Многократно съм казвал, че няма недосегаеми лица, независимо дали са част от Министерски съвет, Президентството, милиардери или социално слаби, ние сме и ще бъдем подложени на всякакви атаки – медийни или политически, или както в случая с криминален оттенък. Това е част от работата ни“, подчерта главният прокурор, който председателстваше заседанието на прокурорската колегия на ВСС.
Българските граждани искат справедливост и прокуратурата прави всичко възможно да изправи пред българския съд хората, които са нарушили закона, добави Гешев.
Народът наистина иска справедливост, а дали е справедливо да се оказва натиск върху държавни служители!? Работата на Гешев и на подчинените му е да докажат, че законът се нарушава. Вместо да си губят времето с гласуването на декларации, нека представителите на държавното обвинение да отговорят на очакванията на хората и да разкрият кой направи снимките в спалнята на премиера и чии са пачките от едрите банкноти в нощното му шкафче! Нека отговорят и на Черепа, който разкри, че има натиск върху служители от НАП!