След голямата реклама 15 нови случая на заразени в Бургас

В четвъртък общинските PR специалисти публикуваха в сайта на Община Бургас автореклама в розов цвят с цел да ни покажат как в Бургас всичко е точно и сигурно …

 „Плажовете ни са по-чисти, водата е по-бистра, територията ни е по-сигурна, по-безопасна. Заповядайте в Бургас и на Южното Черноморие за една прекрасна и незабравима лятна ваканция, ние ще се постараем да ви я осигурим!“, каза  кметът Димитър Николов.

Да, ама не ! Защото новите случаи на зараза за вчерашното денонощие са цели 15. А за седмицата са доста повече -22 юни -1, 23 юни-4, 24 юни -9, 25 юни -5, 26 юни -4, 27 юни – 15 или от понеделник до събота 38 новозаразени ?!

И след тези прости сметки вярвате ли им ????

Кметът Димитър Николов

Направихме мащабно срезово проучване, което ще продължим и в края на летния сезон. То обхвана територията на община Бургас и още пет черноморски общини. Изследването беше проведено в рамките на 20 работни дни и в него се включиха 150 служители на РЗИ – Бургас, общините и доброволци. Финансирано бе осигурено от черноморските общини в Бургаска област и Министерство на здравеопазването. Дизайнът беше на Факултета по медицина в Бургас и неговия ръководител доц. Цветан Велинов, по методическите указания на проф. Кантарджиев и главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Това проучване касае и туризма по нашето Черноморие. То категорично доказва методически и научно, че в Бургас под 1 % от жителите са се докосвали до КОВИД – 19. В Бургас мерките бяха малко по-строги, за което бяхме и критикувани. Но, благодарение дисциплината на жителите на Бургас и на мероприятията, които организирахме по обезпечаване третирането с дезинфектанти на общи площи и транспортни средства, фактите са категорични. Благодаря на моите съграждани за спазването на мерките!

Докладът с резултатите ще бъде преведен на 4 езика и изпратен до чуждите посолства у нас, както и до нашите в чужбина. Вместо с рекламни послания, доказваме с научни факти, че Бургас е сигурно и чисто място за почивка!

Успоредно с имунологичното изследване, бе извършен и анализ на морската вода, който отново показа изключително позитивен резултат.

 

Доц. Цветан Велинов – декан на бургаския Медицински факултет

През последните 4 месеца усилията ни бяха насочени към активно издирване на хора, заразени с коронавирус и хоспитализирането на най-засегнатите, карантиниране и т.н. Но това не дава качествена информация за епидемиологията, как се разпространява вирусът, има ли безсимптомно носителство и колко е опасен. Тези отговори се търсят в целия свят. Затова се насочихме към това въпросното имунологично проучване. Определихме географския му регион – Бургас и петте крайморски общи – Несебър, Приморско, Поморие, Созопол и Царево. В проучването взеха участие 2300 души от 2 до 22 юни, за 20 дни. То беше направено отчасти на случаен принцип. 80 % от населението на този регион е заето в туристическия бизнес. Искахме информация как Бургас и регионът влизат в туристическия сезон. Затова половината от изследваните са заети в туризма. Разпределено беше между мъже и жени в 4 възрастови групи, за да определим възрастовия риск от заразяване. Хора на първа линия също бяха включени. 0,95 % от тази популация са се срещали с коронавируса. Това означава, че мерките, които Бургас взе преди 4 месеци, за да съхрани семействата и поминъка си, са дали резултат. Това означава още, че чисто статистически тук е по-вероятно да пострадаш в пътен инцидент, отколкото да се заразиш с този вирус.

 

Доц. Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор

Три седмици над 100 души вложиха своя труд и беше изследвана една представителна част от населението. Има 4 важни въпроса. Защо Бургас? Защото е едно от най-красивите места в страната и много хора искат да пребивават в следващите месеци тук. Второ – имаме активна местна власт, която иска да запази здравето и бизнеса. Без съдействието на кмет и РЗИ нямаше как да се случи това.

Резултатите показват изключително ниска циркулация на вируса и нисък риск за хората, пребиваващи на това място в следващите няколко месеца. Трябва да запазим тези резултати добри, но не чрез непрекъснато и постоянно изследване, а чрез непрекъснато пазене на собственото и здравето на нашето семейство, а това става а дистанция, дезинфекция и всички останали необходими превантивни мерки.

 

Проф. Тодор Кантарджиев – директор на Национален център по заразни и паразитни болести

Доцент Велинов (декан на бургаския Медицински факултет) е един от най-добрите ми ученици. Той защити докторска степен в Националния център по заразни болести.

Какво доказва Бургас с това изследване?

Първо – данните за хората, които са били с коронавируса, са сравними с тези от другите проучвания в страната, и са малко по-ниски, което говори за по-добро спазване на мерките в месеците февруари, март и април.

Второ – няма голяма разлика между антителата на хората от местното население и тези, които работят в туризма, което е много добре. Това означава, че рисковете и за двете групи са по-малки.

Трето – данните, които съобщи кметът, са от първа фаза на изследването. Втората ще бъде след сезона, за да се разбере каква част от работещите в туризма и срещащи се с хора, идващи от чужбина, са влезли в безсимптомен контакт с вируса.

Четвъртото и най-важно нещо – познавам германците много добре, учил съм В Роберт Кох Институт, и мога да ви кажа – германецът иска сигурност. Сигурност иска и всеки западен турист. Да гледа усмихнатото лице на рецепционистка и сервитьорка през лицевия шлем и с маска. Това иска чужденецът. Първата работа на германеца, когато влиза в заведение, е да види дали има дезинфектант, дали има отстояние и дали ще бъде навън, на чист, свеж въздух. Ей това ако осигурите, ще имате един хубав сезон, което искрено ви желая!

 

Д-р Георги Паздеров – директор на РЗИ – Бургас

Всяка година ви докладваме за състоянието на водите за къпане. Най-много плажове в страната са в Бургаска област – 100. 88 от тях са охраняеми. Пробонабиране е взето от 49 точки. Всеки един трябва да бъде вкаран в таблицата, която правим всяка година за отчитане качеството на водите. Оказа се, че всички плажове в област Бургас са с отлично качество. С отлично качество е морска вода, плаж, осигуреност със спасители, наличие на медицински и реанимационни пунктове.

 

Доктор Мариана Кофинова, главен секретар на РЗИ – Бургас

И тази година беше извършена категоризация на водите. През 2017 година зоните за къпане, които са били с отлично качество, са били 23 от 48. През 2018 година зоните с отлично качество вече са 30, при 18 с добро качество. През миналата 2019 година вече 41 зони са с отлично качество. Това означава, че повишаването на качеството на водите е с положителна тенденция. Това в голяма степен се дължи на приоритетните инфраструктурни проекти, които бяха реализирани през последните години от съответните общини.

От проведените до момента изследвания става ясно, че водите за къпане са в отлично състояние, тоест няма съмнение за някакво замърсяване. Надяваме се догодина качеството на водите навсякъде да бъде отлично.

 

Николина Ангелкова – министър на туризма

Благодаря специално на господин Николов и на целия екип, който направи това изследване. То е изключително важно за сектор туризъм, защото Бургас е регионът от Южното Черноморие, където под 1 процент са се докоснали с коронавируса, което означава, че ние сме сигурна дестинация, че тук се вземат мерки и ще продължат да се вземат мерки за всички, които работят в сектора.

Сутринта проведох среща със Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Там всички хотели и ресторанти, които са отворили, спазват указанията на Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването, за да може да гарантираме безопасността и сигурността на туристите. Очаква ни едно много трудно лято, със сигурност е изключително важно да бъдем дисциплинирани и вярвам, че всеки един, който работи в сектора, го прави.

Очакваме утре и първия чартър, който ще пристигне от Амстердам.

Много важно за работещите в този сектор е и вчерашното решение на Министерския съвет, с което приехме мярката 80 на 20 за работещите в сектора, за останалите си продължава 60 на 40, плюс 290 лева за секторите Туризъм и Транспорт, което ще важи от първи юли.

В непрекъснат контакт сме с всички водещи туроператори и със свои колеги. Ще продължаваме да ви информираме непрекъснато за това да стартираме активно нашия летен туристически сезон.

Излиза че дори не трябва да има извънредно положение и маски по муцуните, но …

снимка : www.burgas.bg