Вижте кой е лицето на протеста в Бургас

Асен Бонджев, който е внук на славен мореплавател от Бургас, мечтае за гражданско общество. Той е участвал в над 50 протеста за 10 години

Кое е лицето на протестите в Бургас? Асен Бонджев – живял е в чужбина, но сега е в родината. Затова всяка вечер е със съгражданите си на площада. Той беше и пред т.нар. лятна резиденция на Ахмед Доган, а пред Стиляна Георгиева от Телевизия Bulgaria ON AIR сподели, че се надява хората да разберат, че всичко зависи от тях.
Асен е завършил е немската езикова гимназия в Бургас и „Право“ в Бургаския свободен университет. Израснал е в Унгария, една година е живял в Съединените щати, следвал е в Германия.
Казва, че сега лицата на протестите са различни от тези преди години – на улицата са млади и образовани хора.
„Знаете, че по време на нашето Възраждане, двигателите, моторите на възраждането, са били хора, които са получили образование отвън и са внесли добрите практики – това, което са видели“, сподели Асен.
Той казва, че за 10 години е бил на над 50 протеста в цялата страна и не спира да мечтае в страната ни да има гражданско общество.
„Много е важно хората да разберат, че всичко зависи от тях. Опитват се да ни го втълпят вече толкова години, че ние сме малка страна, малка нация, малки хора със смачкано самочувствие, незначителни“, допълни той.
И за да накара младите да повярват, че не са невидими в собствената си страна, ги повежда до охраняемия плаж пред резиденцията, свързвана с почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Кани ги и на пикник пред резиденцията.
Асен носи името на дядо си – почетен гражданин на Бургас, направил най-дългото околосветско плаване в българската история.