Какво иска протестът ? Улицата има две стари колкото цивилизацията искания – справедливост и морал.

Todor Georgiev

Странно ми е, че знайни и незнайни палячовци задават тъпи въпроси от медии и форуми: „какво иска протестът“. Ама нямали хората конкретни искания.
Така е. Улицата има две стари колкото цивилизацията искания.
Справедливост и морал.Система от правила за нравствено поведение в обществото. Социална норма на справедливост. Нравственост.Етика в отношенията. Човечност, ако искате.
Моралът е основата на обществото.
Моралът е хигиена на ума и поведението задължителни за публична личност.
Не арогантност, наглост, прехвърляне на отговорност и проблеми и обвиняване на обществото, че е тъпо и не разбира политиците.
Морално е когато си хванат в публична медийно оповестена и несъмнена издънка, да си отидеш тихо, а не да се надсмиваш над обществото с „ще подам оставка само ако премиера ми поиска“.
Морално е когато премиер е уличен със записи и снимки, разнищен от най- сериозните съюзнически медии и опозорен пред колегите си политици да си отиде на секундата.
Морално е главен прокурор нарушил конституцията да подаде незабавно оставка.
Вижте, политиката е особено занятие. Политиката е изкуството да бъдеш джентълмен. Не цървул, а джентълмен. Този занаят изисква при нарушение на елементарна етика, дори само при съмнение за нередност да си отидеш от нея. Това е политиката като професионално занимание в една демокрация.
Както съм писал, само тъп старорежимен милиционер може да е така вкопчен във властта. В далаверата. В мушенгията, при това плюещ с присмех в лицето на гражданите си.
И това не се отнася само за ГЕРБ. Това ще е валидно за всеки наследил ги, демонстриращ това поведение.
Това иска Улицата.
Морал и Справедливост. И в двете или си възпитан да ги имаш, или ги нямаш.
Ако ги нямаш – бохчата байно и обратно от дупката от която си изпълзял.
Две съвсем простички неща. И, надявам се, ще ги иска от всеки от тук нататък.

Фейсбук