Прокуратурата се разшета и откри нарушения при строителство в Алепу

(Не)благодарните протестиращи посрещнаха новината за нарушенията при строителството в Алепу пред Съдебната палата, хвърлиха каскетите си

Редица нарушения, в т.ч. незаконосъобразно ограничаване на достъп до плажната ивица са открили органите на ДНСК, РДНСК-Бургас, Областна и Морска администрация Бургас в хода на проверките под ръководството на Върховната административна прокуратура.
Сред проблемните обекти се оказват придобилите голяма публична известност „Алепу Вилидж“ и хотелският комплекс в парк „Росенец“, известен като „Летните Сараи“, съобщава бТВ.
В парк „Росенец“ се установи, че не е осигурен свободен достъп до крайбрежната ивица заради поставена временна строителна ограда, посочват от прокуратурата. Около тази ограда имаше напрежение при опита на граждани да стигнат до плажа край хотелски комплекс, в който пребивава почетният председател на ДПС Ахмед Доган.
Това не е единственият проблем, свързан с т.нар „Летни Сараи“.
В МРРБ липсва одобрен инвестиционен проект за изграждане на пристанищен обект, няма одобрен инвестиционен проект за изграждането и на двуетажна постройка, разположена в непосредствена близост до крайбрежната ивица.
Проверка на обект „Алепу вилидж“ в местността Алепу – Созопол констатира изграждането на укрепително съоръжение – странична подпорна стена, в отклонение от строителните книжа. Извършената промяна е по време на строителството и не отговаря на одобрения инвестиционен проект.
ВАП ангажира незабавно компетентните действия на ДНСК във връзка с незаконното строителство по реда на Закона за устройство на територията.
Конструкцията, надвиснала над Шофьорския плаж, предизвика протести и гневни коментари в социалните мрежи заради разминаването на вида на строежа с първоначалните информации, че се строи съоръжение, което да укрепи свлачище.
Наскоро проектантът (и съпруг на вицепремиер в кабинета) арх. Ангел Захариев заяви в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ, че още от самото начало проектът е бил за курортно селище.
В местността Буджака пък се установи наличието на оградени с масивни огради терени и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали. Достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея граждани.
За обектите в местността „Буджака“ са образувани отделни прокурорски преписки, посочиха от прокуратурата.
Проверка в местността Аркутино установи, че към настоящия момент не се извършват строителни дейности в близост до крайбрежната ивица. Повод за проверката там бяха данни, че се готви мащабно строителство в защитената местност.
Констатирано е, че липсва строителна ограда и обезопасяване на бетонова конструкция, чието изграждане е преустановено през 1992 г. От прокуратурата са изискали созополският кмет да обезопаси обекта.
При проверка на комплекс „Венид Еко вилидж“ в Свети Влас (който трябва да се появи на мястото на хора) се констатира, че заради общата забрана за времето на летния сезон към момента не се извършват дейности по строителството на жилищни сгради и хотел – 36 бр. къщи.
Прокуратурата е поискала от несебърския кмет да издаде заповед, с която всички строителни дейности са прекратени до произнасянето на Административен съд – Бургас относно разрешенията за строеж в гористата местност.
(Не)благодарните протестиращи посрещнаха новината за нарушенията при строителството в Алепу и на другите кътчета от Черноморието пред Съдебната палата. Те хвърлиха каскетите си, за да напомнят навярно на главния прокурор Иван Гешев, че е време да си взема шапката и да се разкара.
Хората искат справедлива съдебната система, ново обвинение и контрол над обвинител №1 и ограничаване на правомощията му.
По-рано днес от „Демократична България“ внесоха искане до ВСС и до министъра на правосъдието с искане за оставка на Иван Гешев, ето защо:
„Става дума за неговите политически изказвания, става дума за неговите избирателни акции, които нарушават основни принципи на Наказателно-процесуалния кодекс, става дума за негови изказвания, които абсолютно потъпкват презумцията за невиновност.
И става дума на последно място по време, но не по значение, за неговото действие си прави пиар на гърба на жертва на изнасилване. Искам от премиера да разпореди на своя министър на правосъдието да внесе това искане.
Искам Борисов да се ангажира лично, защото знам, че няма да го направи и защото това е още една причина, поради която хората да искат оставката не само на Гешев, но и на Борисов, защото те двамата са слуги на Пеевски“, заяви Христо Иванов.