Протестът срещу мутрите ще успее, ГЕРБ ще бъде електорално разгромен

Политологът Евгений Дайонов сравни протеста срещу мутрите с революциите от 1990 и 1997 година. Даниел Смилов пък прогнозира, че ГЕРБ ще бъде електорално разгромен

Стига сте се възпалявали! Мачът е свирен и ще ви кажа – защо, сподели във Фейсбук политологът Евгений Дайнов. Той прогнозира, че протестът срещу мутрите ще успее. Вероятно и Гешев, и „Бойко III” ще бъдат свалени.
„По време на протеста от 2013-2014 година няколко пъти писах за едни смущаващи липси. Онзи протест не произведе собствени песни. И, също така, не произведе блокиране на всички кръстовища в центъра на София. И не успя в целите си, за разлика от революциите от 1990 и 1997, които произвеждаха и собствени песни, и блокажи, че и барикади. Сегашният протест произвежда песни на кило. Започнаха и блокадите. Извод? Този протест ще успее“, коментира политологът.
„Да блокираш стотина човека (всъщност, герберасти) за една седмица е все едно да си вземеш душ след общовойсково учение на Корен. Пълно, блажено прочистване“, добави той.
„Дори Цв Цв беше по-добре от Дариткова… Докъде стигнаха нещата… А пък някакви тук из фейса ме убеждаваха, че новият МВР-министър бил професионалист. И първата му професионална акция – да конфискува озвучителната уредба на протеста? Милиционерки и милиционери са това, госпожи и господа. Имат мозъка на марокански скакалци…“, коментира проф. Дайнов.
Той цитира колегата си Даниел Смилов, според когото отлагайки изборите, ГЕРБ рискува да създаде изключително взривоопасна ситуация, в която едно правителство с минимални жизнени функции просто би било пометено, а партиите зад него – електорално разгромени. Но тогава и възможностите за рационален и договорен изход от кризата ще са много по-малко, и решенията наистина ще се диктуват от разгневените улици. Струва ли си такъв риск за няколко месеца управление със силно нарушена легитимност, пита Смилов.
„Сега трябва да направи на водещите Гербери тест за функционална грамотност, начело с Борисов: Колко от тях са не само способни да прочетат това на глас (има съмнения за Кирилов), но и да го разберат?“, добавя Дайнов.