Срам! Общински съветници влязоха през задния вход заради протест

Достъпът към зала „Бойчо Брънзов“, където се провежда сесията, бе отрязан от протестиращите, но общински съветници влязоха през задния вход

Общински съветници от Бургас се озоваха блокирани в спортна зала „Бойчо Брънзов“ от стотици граждани. Протестиращите изпълниха заканата си да им блокират достъпа до сградата, както те постъпиха с гражданите, които искат да отидат до плажа край морския сарай на Ахмед Доган в парк „Росенец“.
Протестиращи преградиха символично със строителна ограда, на която пише „Частен имот“ достъпа до залата, в която се провежда общинската сесия.
Стефан Петров от Организацията за защита на българските граждани, който е и един от организаторите на протеста, заяви пред бТВ, че са хората се събрали, за да изкажат гражданската си позиция и да мотивират общинските съветници да гласуват в полза на обществения, а не на личния интерес.
През месец април общинският съвет гласува деактуване на улицата, която минава покрай летния сарай на Ахмед Доган с аргумента, че тя вече е с отпаднало предназначение и не води до публичен имот.
Предложено е да бъде заменена с нова улица покрай осигурителната зона на нефтобазата. Тя е с план да бъде изградена като алея с паркинг до града.
Междувременно обаче общински съветници от дясната опозиция успяват да установят, че улицата не е с отпаднало предназначение и води до морския бряг.
„Направихме с геодезист замервания и се оказа, че улицата, която стига до морския бряг, е разположена в публична държавна собственост. Абсолютно безпрепятствено всеки български гражданин би могъл да стигне до морския бряг. Единственото, което трябва да се направи, е да се премахнат оградите, които според мен ограничават свободното придвижване на гражданите“, обясни Константин Бачийски пред бТВ.
По думите му не трябва да се инвестира нищо допълнително и спокойно хората могат да стигат до плажа по широк път.
От общината изпратиха позиция, че общинската улица не води до морския бряг, а до частен терен.