Шок и ужас: Арестуваният в Бургас млад спортист участвал в терористични групировки

Показаха шокиращи снимки на арестувания в Бургас спортист, обикалял е Сирия, въоръжени с картечница. Бил е член на терористични групировки

20-годишният българин от сириийски произход, който бе задържан за тероризъм в Бургас, е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки, съобщиха от прокуратурата. Той е привлечен към наказателна отговорност за участие в терористично престъпление зад граница, информира Нова телевизия.
От 2015 г. до момента той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки, сочат още събраните доказателства. Мъжът е задържан за 72 часа. От Спецпрокуратурата искат да му бъде наложена мярка „задържане под стража“.
От държавното обвинение публикуваха нови снимки, на които се вижда как младежът държи тежка картечница и позира пред бронирана техника с характерния за Ислямска държава знак – вдигнат десен показалец.
Установено е, че баща му и към момента е лидер на една от тези групировки и именно той го е радикализирал и привлякъл към терористична дейност в Сирия, казват още от държавното обвинение.
До момента няма данни привлеченият към наказателна отговорност български гражданин да е участвал в подготовка на терористични нападения в България.
На 1 юли 2020 г., на територията на Бургас и Враца под ръководството на Специализираната прокуратура бе проведена съвместна контратерористична операция на ДАНС и ГДБОП. Претърсени бяха адреси в Бургас, откъдето бяха иззети веществени доказателства. Като свидетели са разпитани 20 души, 9 от тях пред съдия. Извършени са и 10 разпознавания.
Мохамед се върнал от Турция само преди две седмици, разказа леля му. Там живеел с майка си. Учил турски, с надеждата да започне работа, но пандемията объркала плановете му. Жената обяснява ареста с това, че Мохамед се е виждал с баща си, който живее от 20 години в Сирия.
„Преди 20 години е живял в България баща му. Ние казахме че, той там се занимава с такива неща. В Сирия е война. Има различни групировки, но момчето няма нищо общо с него, повярвайте ми. Никой не би излъгал за такова нещо”, заяви през сълзи Виолета.