Ялов опит на прокуратурата да спре протеста със записи, разраства се

Прокуратурата атакува опозиционерите, които скочиха срещу хунтата, със записи. Опитът да ни внушат, че Черепа е поръчал протеста, не спря недоволните

Ялов се оказа опита на прокуратурата да заглуши протеста със скандални записи. Магистрати изкараха аудиофайлове в стремежа си да докажат, че лично Васил Божков си е поръчал протеста срещу Гешев и правителството. Противно на очакванията им обаче вместо компроматът да разколебае хората, на улицата излязоха повече гневни българи.
В изпратените до медии записи на телефонни разговори се посочва, че обвиняемият Васил Божков разговаря с лице, за което по справка на ДАНС се предполага, че е журналистът Огнян Стефанов. За политика, който разговаря с Васил Божков, от ДАНС отчитат, че има вероятност да е Александър Паунов, депутат от БСП, съобщава бТВ.
В друг разговор с неустановено лице се търси финансова подкрепа от 30 хиляди долара.
Според говорителя на Иван Гешев се разследват и членове на правителството, и на администрацията на президента.
Заради тези разговори прокуратурата започва ново разследване срещу Божков за престъпление по глава първа на Наказателния кодекс – там се третират държавна измяна, диверсия, предателство и други престъпления срещу републиката.
Специализираната прокуратура оповести телефонни разговори на Васил Божков

От разпространените записи става ясно, че Божков и човекът сочен като Александър Паунов обсъждат събирането на хора на протест и евентуално финансиране:
Мъж: Трябва да продължат протестите.
Божков: Да, бе, ше продължат. Даже сега създаваме Щаб на протеста малко да ги обедина, че, нали, (не се разбира) шик’ви лумпени.
Мъж: Да.
Божков: И виж к“во направиха днеска. Всеки иска да го яхне. Едни ги викат (не се разбира), други с такова.
Мъж: Да, да.
Божков: Ако не им бях налял десет-петнайсет хиляди.
Мъж: Да.

За bTV Паунов заяви, че на 10 юли, посочената дата на разговора, не е общувал с Божков.

В разговора с човека, сочен като журналиста Огнян Стефанов, Божков дава насоки:

Божков: Сега протест, протест до дупка и го мачкаме Бойко. Виж го вчера плачеше, оправдаваше се, лъже, подсказват му лъжите. Давам ти материали к’во да пишеш. Моли се. Иска от работодателите помощ.
Мъж: Да, да, да. Разбира се.
Божков: Така че с’а трябва докрай! Бойко, Гешев. Нали Бойко имам предвид цялото им правителство и Гешев.
Мъж: Да, да.
Божков: И после да видиме Румен Радев к“во Правителство ше направи. Там трябва да се съветва.
Божков: Ама в първото му правителство бяха повече от половината хора на Шиши, така че сега трябва.
Мъж: Е, то т’ва имам предви. И му го казах директно. Ама -що така? Ами, така. Ха-ха. Как защо?
Божков: Ама, виж, че, че той не си държи на хората въобще. Той ги гори един след друг.
Мъж: Ми, толкова му е, стига.
Божков: Не, имам предвид не Президента, Шиши.

Стефанов каза, че разговорите са с чисто журналистически интерес. Наясно е бил че се записват. Не познава Божков.

„В момента българската прокуратура може да направи всичко с всеки и да го обясни по някакъв свой начин. Когато хора говорят открито за протест, това не е заговор. Аз не нося барут, не ходя да се крия в тайни квартири, където да сглобяваме бомби. Ние не сме такива хора. Моите хора са на улиците и площадите“, заяви Огнян Стефанов.
„Ще си отговорите на въпроса преплитат ли се интереси на лица с власт, пари и политическо влияние ще станете свидетели как обвиняеми си партнират с журналисти, с политици, за да защитят откраднатото от българския народ. Моля всеки българин да си отговори на въпроса това ли иска“, каза по-рано днес на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Във „Фейсбук“ Божков заяви, че е готов за още обвинения:

#Хунта, „разтърсващите доказателства“ можехте да ги прочетете и тук или да ги чуете в интервю. Подгответе още 19 обвинения. Подкрепям протестите срещу вас от първият им ден и ще продължавам да го правя. Докато дадете #оставка. Докато получите #възмездие.
Как се доказва престъпление срещу Републиката? Ето какво коменира бившият заместник-министър на правосъдието и бивш прокурор Андрей Янкулов:
„Престъпления срещу държавата – на пръв поглед това, което прокуратурата представени, такъв извод трудно може да бъде направен, защото се касае от извадките на разговори за организация на протести – граждански и политически действия срещу властта – но за да е налице престъпление срещу държавата, трябва да има убедителни доказателства за насилствени действия като бунтове и въоръжени въстания и така нататък. Поне от това, което на прав поглед се вижда, такъв извод не може да бъде направен“, заяви за bTV бившият прокурор Андрей Янкулов.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!