Мазната гадост стигна до Приморско, летовници се „пържат“ в палмово масло

Мазните топчета изплуваха на още няколко плажа по Южното Черноморие. След Иракли в мазната гадост заля и Арапя. Туристи трупат тен, намацани с палмово масло

Мазни бели топчета изплуваха и на плажове по Южното Черноморие. Това се случва няколко дни след като беше констатиран разлив край Иракли, а институциите обявиха, че замърсяването вероятно е палмово масло, изхвърлено от кораб, съобщава бТВ.
Мазни парчета са изплували на Арапя, край Корал, Приморско и на централния плаж в Ахтопол, сигнализираха зрители на бТВ. Макар и в по-малки количества, отколкото на север, белите топчета на плажа смутиха летовниците.
Институциите са направили проверка на място в сряда и от Басейновата дирекция са взели проби, но резултатите не са готови.
От Морската администрация обясниха, че вероятно кораб, превозвал палмово масло, е измил остатъците от него в морето. Те уточниха, че когато това става повече от 12 мили навътре в морето, това не е забранено.
„Това е поредното безобразие с активното бездействие на държавните институции. Това вещество излиза вече пето денонощие по всички плажове. Световната практика е това нещо да се събере още в морето и да се неутрализира, но в България това никой не го прави“, коментира Атанас Русев от „Да запазим Корал“.