Борисов прокарва план за циментиране на задкулисната власт на сараите, да го спрем!

 Може да го спрем само с масови протести, коментира Христо Иванов. Той предупреди, че коварният план на Бойко Борисов целял мафията да си запази властта

Планът на Бойко Борисов за “нова” прокурорска конституция и ВНС под контрола на Пеевски трябва да бъде спрян. Това може да стане само с масови протести, обединяващи колкото може повече различни граждани и организации. Това разкри бившият правосъден министър Христо Иванов.
„След като вече разполагаме с текста на “новата” конституция на Борисов и предложенията за изменения в Изборния кодекс, можем да кажем с пълна яснота, че става дума за план за тотална подмяна. Докато протестиращите искат оставките на Борисов и Гешев, насреща се разгръща план за циментирана на статуквото. И не за няколко месеца до редовните избори, а за години напред“, сподели той във Фейсбук.
„Основната дългосрочна цел на протеста е решителната реформа на прокуратурата и поставянето й под ефективна демократична отчетност. Логиката е проста: в момента Гешев и прокуратурата са основна бухалка на задкулисието около Доган и Пеевски. Изчистваме прокуратурата и тя ще изчисти останалите институции от мафията“, коментира Иванов.
Ето какво още написа той в социалната мрежа:
Вместо реформа, обаче, ГЕРБ реално предлага засилване на безкотролността на главния прокурор и премахва дори минималните форми на някакво противодействие, които съществуваха досега:
– Въпреки множеството международни препоръки и ангажименти, отново няма процедура за търсене на отговорност и освобождаване на главния прокурор. Повтарям: НЯМА!
– За разлика от заявката за прекратяване мандата на ВСС, Борисов не каза нищо за Гешев. Сигурен съм, че скоро ще чуем култовата реплика, че “реформата остава за след края на мандата” на Гешев.
– Предвиденият отделен “съдебен прокурорски съвет”, не само няма да бъде контрапункт на властта на главния прокурор, но и ще засили неговата безконтролност. Ако подобна структура изобщо трябва да съществува, нейният смисъл би бил в това да се състои основно или дори изцяло от лица, които не са част от “системата” и могат да се противопоставят на главния. Проектът на ГЕРБ обаче запазва мнозинството от кариерни прокурори и следователи, каквото е положението към момента. Би било много интересно да видим дали изобщо има гласувания, в които някой е гласувал различно от главния прокурор и колко са. Че няма случай, в които мнозинството да е срещу него, е ясно и без проверка. А сега, с елиминирането на пленума, се премахва дори минималната възможност някой от малцината опозиционери, водени от Лозан Панов, да могат да бъдат контра на Гешев.
– Премахват се и възможности за някакво противодействие на главния прокурор. Отмяната на възможността на президента да не подпише указ за новоизбрания главен прокурор елиминира единствения механизъм за противопоставяне на презареждане на статуквото, който някога изобщо е сработвал. Изваждането на президента (който и да е той) от този процес премахва единствения елемент на несигурност за мафията и лишава държавния глава от политическата обосновка да се ангажира със състоянието на прокуратурата.
– Отмяната на възможността министърът на правосъдието да инициира дисциплинарно производство срещу прокурори и главния прокурор е вероятно най-вредното предложение от всички. Това е единствената възможност някой извън системата да се противопостави на нейната мафиотизация. С отмяната й капсулацията на прокуратурата под всевластието на главния прокурор, става пълна! Прокуратурата окончателно ще бъде превърната в Северна Корея.
– Предложението за отчети пред парламента възпроизвежда настоящото положение (при което никой депутат не смее да зададе нито един въпрос на Гешев).
– На този фон, намаляването на мандата на главния прокурор до 5 години е напълно несъществено: мафията ще си избира свои главни прокурори, а те ще си царуват несмущавано от нищо.
– Даването на главния прокурор (прокурорския съвет) на законодателна инициатива е чисто поругаване на принципа на разделението на властите. Това предложение не просто легитимира настоящата практика, то завършва архитектурата на прокурорската джамахирия, която се изгражда пред очите ни.
Вкарването на тези изменения като част от нова конституция не е просто пиарска бомбастика. То има няколко изключително вредни цели:
– Засилването на безконтрилността на главния прокурор (вместо реформа), да бъде погребано в останалата плява и да мине незабелязано
– Да се отворят всички възможни други теми за спорове и обществено разделение и да се даде пълен размах за болната фантазия на всякакви псевдопатриоти, турбопопулисти прочее авантюристи да удавят всичко в абсурдни предложения и истеризиращи спорове. И така темите, поставени от протеста, да бъдат напълно погребани.
– Евентуалното легитимиране на безконтролността на главния прокурор като част от една нова конституция, значи поне още 10 години да не може да се събере енергия за нов рунд от реформи.
– И, разбира се, да се отвори път за свикване на ВНС, вместо обикновен парламент.
Свикването на ВНС заедно с предложеният за изменения в Изборния кодекс издават намерението ГЕРБ и ДПС да си осигурят служебна победа на изборите:
– Намерението половината велики депутати да се избират мажоритарно в един тур на практика значи да се приложи системата “winner takes all”, при която мажоритарната бройка в съответния изборен район отива при партията, получила най-много гласове. Ако изборите ще се правят от Борисов и Пеевски, това ще бъде превърнато в огромна депутатска премия за техните партии.
– Формирането на едномандатните изборни райони и изчисляването на населението в тях, също ще се превърне в манипулация в полза на ГЕРБ и ДПС.
– Въвеждането на машинно гласуване в такива срокове и от тези откровени мошеници, без възможност за обсъждане на детайлите и контрол, вместо да реши проблеми, може лесно да се превърна в огромна измама.
– Нямам съмнение, че в процеса на “работа” по Изборен кодекс ще се появят нови “изненади”, като например традиционната атака срещу преференцията от страна на ДПС.
– Впрочем, в новите предложения на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс преференции в пропорционалните листи за ВНС няма.
– За международния стандарт да не се променят правилата за избори една година преди изборите, дори и не отварям дума…
Всичко това показва ясно, че Борисов прави последния си подарък на Пеевски. Докато повтаря как чува протеста и се кълне в младите, той всъщност прокарва план за циментиране на задкулисната власт на сараите за още едно поколение. Това не е “рестарт”, а реанимация. Прегрупиране на “дълбоката държава” и агресивното й презареждане.
Ключовият въпросът е дали ще допуснем по този начин да ни откраднат следващите поне десет години.
Ето защо, планът на Борисов за “нова” прокурорска конституция и ВНС под контрола на Пеевски трябва да бъде спрян. Това може да стане само с масови протести, обединяващи колкото може повече различни граждани и организации.
Моят призив е: Протестирайте!
Оставка веднага!