Босия започна гладна стачка, протестира пред президентството

 Той настоява за Кръгла маса към президентството, която да създаде Стратегия за развитие на България през следващите години. Босия обяви безсрочна гладна стачка

Снимка: Архив

Поетът и дисидент Николай Колев – Босия започна гладна стачка пред президентството.
„Исканията ми са за аргументирано съгласие или отказ за създаване на постоянно действаща Кръгла маса към президентството, която да създаде една качествена Стратегия за развитие на България през следващите години. В тази кръгла маса няма да участват политически партии, а само качествени и признати обществени дейци от страната“, пише той в блога си.
„След встъпването в длъжност като президент на република България съм му изпратил вече шесто писмо с това предложение и нямам нито един отговор. Ако беше направена тази Кръгла маса, сега нямаше да има протести и погроми. Просто щеше да бъде гласувана в НС и създадено Програмно правителство, което да реализира програмите и да смени модела“, коментира поетът.
„Да напомня, че такава Кръгла маса реализираха в Полша в периода 1988-2000 г. и след това беше гласуван в сейма,и назначиха програмното правителство на Тадеуш Мазовиецки, което реализира новия модел на днешна Полша“, добавя той.
През 2018 г. Босия гладува 80 дни като част от борбата му срещу фалшивите шофьорски книжки, които водят до много жертви и ранени по пътищата.с искане да се изчисти транспортното министерство и „Автомобилна администрация“ от организираната престъпна група, припомня бТВ.
На протестите през 2012 г. и 2013 г. той поведе „доматената революция“ срещу избора на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, и срещу гнилата съдебна система.