КАК ЛЪЖЕ БОЙКО БОРИСОВ!

Grigor Lilov

Спрени ли са плащания от еврофондовете?

Онзи ден бившият икономически министър Асен Василев заяви, че парите за земеделието са спрени от Брюксел.
Ден по-късно премиерът опроверга, като заяви, че „обичам да опровергавам лъжите с факти“.
.
Ами тогава нека да видим фактите, а не излиянията на един бивш министър и на един засега настоящ премиер.
На скрийншотовете, които давам, са официалните държавни данни за изпълнението на европейските програми, както и предвидените средства, както и полученото досега финансиране от европейските фондове.
Те са копие на отчетите за изпълнение и са направени три часа след изявлението на Бойко Борисов, че над милиард евро са пристигнали у нас и това е гаранция за доверието на ЕС към неговото управление.
____________
Както се вижда, отчетът за земеделските субсидии сочи под 1% – ПОД ЕДИН ПРОЦЕНТ получени пари от ЕС – някакви си жалки петдесетина милиона. При това с натрупване през годините!
Малко след изявлението на премиера данните се променят и съответната програма вече сочи 1 млрд. и 122 милиона.
Да, но в конкретната разбивка, обаче не на български, а на английски език данните са старите – петдесетина милиона, както виждате от скрийншота с таблицата
________________________________________________
.
Един от вариантите е от Единната касова сметка в БНБ – от пъхнатия в нея прясно взет заем за 2.2 млрд. евро да са извадени пари и прехвърлени към земеделските фондове. Т.е. извършена е операция от левия джоб в десния, а когато скандалът затихне – обратната.
.
Другият вариант е 997 935 367 евро или само 26% – толкова е процентът спрямо разчетите на възстановените средства от Брюксел, но забележете – общо, за всичките тези години, от 2014 насам, както се казва – с натрупване. А сме в края на 7-годишния бюджет.
.
Ще отбележа в тази връзка, че последните два транша, преведени от Еврокомисията са:
**** на 3 септември в размер на 430 569 евро (четиристотин и тридесет хиляди) от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ)
**** на 18 август в размер на 82 292 382 евро (осемдесет и два милиона) от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони ЕЗФПСП)
.
В цялата тази документация не се виждат никакъв милиард евро, който ей, на, пристигнал сега от ЕС, както твърди премиерът и всякакви не-„отговорни фактори“.
Винаги съм казвал, че онова, което казва някакъв политик – какъвто и да е той, а и не само у нас, не е безусловната истина, а нерядко е откровена лъжа.

Снимка на Grigor Lilov.
Снимка на Grigor Lilov.
Снимка на Grigor Lilov.
Снимка на Grigor Lilov.
Фейсбук
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!