Капиталът бяга панически заради Борисов и Сарите?

В черната дупка на българската енергетика изтичат милиарди, коментира Христо Иванов. Според него капиталът бяга панически от страната ни заради Борисов и Сарите?

В “приватизираната” държава, собственост на Борисов и Сараите, няма място за силен частен бизнес и за свободни предприемачи, коментира във Фейсбук бившият правосъден министър Христо Иванов.
„В черната дупка на българската енергетика изтичат милиарди, там доминира руският интерес и този на Сараите. Гранд корупцията, която храни кръговете на властта, е запушила енергийната независимост на страната. Както виждаме, Руско-турски поток погълна още нови милиарди, близо до размера на изтегления дълг“, сподели той в социалната мрежа.
„Какво има в проекта на “новата” стратегия за “устойчиво енергийно развитие” на България? Още от същото“, добавя той.
„Предложената за обсъждане Енергийна стратегия до 2030 г. с хоризонт 2050 г. “блести” с унизително ниската амбиция на управляващите за модернизиране на българската енергетика и с фактическия отказ от изпълнението на европейските енергийни политики. Целият институционален и финансов ресурс е подчинен на един единствен руски инвестиционен проект – АЕЦ “Белене”, коментира Иванов.
„Подобен огромен и ненужен проект измества напълно фокуса от Зелената сделка и хилядите малки инвестиционни проекти, които тя може да генерира чрез инвестиции в инсталации за собствено ползване, енергийни общности, умни мрежи, съхранение на енергия, електромобилност, позеленяване на публичния транспорт, създаване на инфраструктура за водород и т.н. Вместо хиляди проекти на хиляди малки и средни инвеститори, ще има един проект на Росатом и Атомекспортстрой“, добавя той.
„Стратегията предвижда руската доминация да се запази и по отношение на вноса на нефт, нефтопродукти и природен газ. Налице е отказ от разработването на собствени източници или заместването им с нови технологии. Най-важното – никаква амбиция за път към енергийната независимост на България“, изтъкна бившият министър.
„Другата неприятна особеност е, че, в България, енергийните проекти са само на общини и държавни ведомства, няма проекти на частния сектор. Видно от подхода на други страни в ЕС е, че механизмите на Зелената сделка се насочват главно към частния сектор за повишаване на неговата конкурентоспособност. Правителството съзнателно, поради корупционните си интереси, не желае да използва най-силния инструмент на Зелената сделка – подкрепата за българския частен сектор“, добавя той.
„Фрапантно е и пренебрегването на световните технологични иновативни компании, липсва послание и покана към тях за инвестиции в модернизирането на българската енергетика. В предложената енергийна стратегия е очевидна липсата на фокус върху иновациите и развитието на бизнеси от ново поколение. В енергийния сектор един голям държавен проект измества хиляди частни технологични инвестиции“, коментира Христо Иванов.
„Всичко това атакува фронтално бъдещето на страната, успоредно с: липсващите мерки за подкрепа на бизнеса по време за КОВИД кризата; непрекъснато влошаващата се бизнес среда – собствеността не е защитена, институциите не са безпристрастни и се използват за натиск и отнемане на бизнес, достъп до кредит няма, предвидимостта е нулева, липсва доверие и капиталът панически бяга от България“, добавя той.
„Заради всичко това Борисов трябва да си ходи веднага. Той заприщва бъдещето на страната. Запушва потенциала ѝ. Оставка!“, призова бившият министър.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!