Атанас Семов: Резолюцията е шамар, България е орезилена

Резолюцията на Европарламентът за върховенството на закона е шамар, каза конституционният съдия Атанас Семов и сравни промените в Конституцията с памперс
Резолюцията на Европарламентът за върховенството на закона е шамар, а управляващите непрекъснато лъжат българите и Европа за реформи, промени и напредък. Това каза в „Тази събота“ по бТВ конституционният съдия Атанас Семов. Той сравни промените в Конституцията с памперс. Според него е недопустимо отново критичния доклад за България да мине тихо като през пустиня и „да потъне в пушилката на джипа (б.а. на Бойко Борисов)“.
„Шамарите трябва да се раздават с думи и политически оценки. Това направи и Брюксел на два пъти тази седмица. Това, което видяхме и чухме, е, че България е орезилена. Европа отдавна вижда и разбира, но вече е готова и да действа“, каза Семов.
Според него трябва да се притесняваме най-много от констатацията за рецидив.
„България 14 години е в ЕС, 14 години получава доклади от ЕК с ясни и конкретни критики и не е направила почти нищо. Това е най-тревожната констатация в доклада“, смята конституционният съдия.
Според него трябва да се притесняваме и от това, че българската власт непрекъснато лъже гражданите си и Европа за реформи, промени и напредък.
„В този смисъл докладът трябва да се чете като насърчаващ българската нетърпимост към безобразията. Той не може да реши проблемите в България, но може много ясно да насърчи решаването им“, на мнение е Атанас Семов.
По думите му у нас има борба за това кой да управлява корупцията, а не кой да се бори с нея.
„Трябва да покажем много ясна воля на нетърпимост към безобразията. Това е, което в най-голяма степен ни отделя от Европа“, каза Атанас Семов.
„Резолюцията на Европейския парламент е едновременно шамар и надежда – подкрепа за европейската нормалност в България и е време да се върнем към нея“, заключи той.
Семов сравни промените в Конституцията с памперс – ясно е какво има вътре, но дава малко време на безпомощните родители.
„Това не е проект за Конституция, а конвулсия на политическия режим“, допълни той.