Странджански легенди оживяха в Приморско

Предания и тайнства от Странджа планина оживяха на сцената на амфитеатъра в Приморско на 11 октомври.

 

Те бяха пресъздадени от български и турски художествени състави в спектакъл, организиран от  Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” – Бургас и Асоциация за изследване на граничните култури в Одрин, Република Турция. Инициативата е част от от проект № СВ 005.2.23.007 – „Легенди без граници”, финансиран от Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП ТГС България-Турция 2014-2020.

 

В недрата си Странджа крие мистика и очарование. Хората от векове са обитавали планината, писали са нейната история, а с предания от уста на уста са създавали нейната тайнственост. Странджанските легенди привличат вниманието не само на учените, те могат да бъдат основа и за развитие на алтернативен вид туризъм. Това е целта, което си поставя проектът „Легенди без граници”. Проектът, на стойност 82159.22 EUR, стартира през месец февруари 2020 година и чрез различни инициативи изгражда предпоставките за развитие на легендарен туризъм от двете страни на границата.

Пресъздаването на различни легенди с похватите на драмата, танца или пантомимата е сред най-атрактивните форми за привличане вниманието на туристите. В рамките на проекта пилотно бяха подготвени възстановки на две легенди – от турската и от българската страна на Странджа. Спектакълът първо бе представен на 3 октомври  в Одрин, Турция , а седмица по късно и пред българска публика.

Самодеен народен театър – Одрин  върна зрителите хилядолетия назад, в годините на Троянската война, за да разкаже със средствата на пантомимата трагичната история на създателя на Одрин Орест – син на Клитемнестра и Агамемнон.

Интерпретацията на българската легенда използва танца, за да покаже как се е създала Странджа планина, по-късно”населена” с  вили-самовили и змейове и как един от тях е откраднал мома Руса. Възстановката бе изпълнена от  танцова формация „Петлите” – Бургас.

Своеобразният спектакъл цели да покаже как легендите и конкретни, свързани с тях места, могат да се превърнат в туристическа атракция и да привлекат нови почитатели на романтиката, мистиката и първичността, които Странджа щедро дарява. В рамките на проекта са разработени и пилотни трансгранични маршрути по легендарни места, които ще бъдат включени в туристически пътеводител и интерактивен органайзер. За популяризирането им се провежда серия от журналистически турове, семинари и кръгли маси.

 

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП ТГС България-Турция 2014-2020.

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП ТГС България-Турция 2014-2020.

Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз чрез Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ-ИПП ТГС България-Турция 2014-2020CCI № 2014TC16I5CB005Съдържанието на публикацията е отговорност на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз, на Управляващия орган и Националния орган на програмата.

Авантаж