Приз за „Гражданска доблест“ от БХК получи проф. Асена Сербезова

Приз за „Гражданска доблест“ получи проф. Асена Сербезова днес. Призът е част от наградите на „Човек на годината“, които всяка година връчва Българският хелзински комитет.

Авторитетната награда тази година се дава на проф. Сербезова за активната й гражданска позиция и защита на свободата на словото. Заради това, че си позволи в началото на пандемията да покаже, че е възможно да има недостиг на лекарства, Прокуратурата заведе дело срещу нея.

Въпреки това проф. Сербезова

продължи да отстоява истината и да предупреждава обществото. Усилията й не останаха незабелязани от Българския хелзински комитет и днес тя получи своята награда.

„Мафията се опита да смачка и фарамцевтите,

обвини ги в спекула, когато започна пандемията, тя пусна масови проверки, спекула не се намери, оказа се, че те продават дори със загуба за себе си. Като председател на БФС, проф. Сербезова се обърна с писмо към властите тези проверки да се правят по един цивилизован начин и получи обаждане по телефона стил „Ал Капоне, да си затвори устата, иначе ще приложим силови методи“. Но тя не млъкна, шапка ви свалям“, каза при представянето й Марияна Кацарова.

„Благодаря за думите, това осмисли всичките ми усилия, благодаря за високата чест, 2020 г. е година на изпитание, убедена съм, че всеки може да направи своите малки победи, така че да оставим едно по-добро общество“ каза проф. Сербезова, която спечели приза измежду 50 номинации.