Властта открай време не е имала реална представа за действителността.

Една от фразите, които никога изглежда не са били произнасяни (още – „И ти ли, Бруте!, Няма човек – няма проблем! И много други…) е тази на Мария-Антоанета – за хляба и пастите.
Но властта открай време не е имала реална представа за действителността.
И днес в представите на Първото лице, Единствено число в Отечеството ни любезно, заводите никнат ежедневно, жп линиите и влаковете ни са по-добри от тези в Япония, магистралите – по-модерни от тези в Китай, а народът не е бил никога по-добре.
По време на Блокадата на Ленинград, когато хората умират с десетки и дори стотици хиляди, когато по улиците е пълно с трупове, дворовете са претъпкани с фекалии, хората жестоко гладуват, правят си супи от лепило за тапети и бульони от колани и ремъци, изядени са кучетата и котките, дори мишките и плъховете и има немалко случаи на канибализъм – и от умрели, и от убити за целта човешки същества, главно деца, Александър Кузнецов, един от първите партийни ръководители на ужасно бедстващия град, уютно разположен в цитаделата на КПСС, хранен обилно като цялата елитна партийна върхушка, недоволства:
– У нас под път и над път се говори, че населението е зле. Един бил болен, друг бил болен, трети не можел и т.н., докато всъщност зад тази немощ, зад тези приказки се крие бездействието на ръководителите и нежеланието на самото население да работи… У нас понякога се злоупотребява с това „зле сме, зле сме“… Тази дума трябва да бъде изхвърлена от нашия лексикон, да я няма. Стига вече“.
Хленчи народът в пъклото на Блокадата, значи. Не иска да работи. Не са знаели ленинградчани, че работата носи свобода.
Ние обаче знаем отлично, че работата носи свобода, защото неотдавна ни отвори очите за това Първото лице, Единствено число в Отечеството ни любезно.
Фейсбук