Бургас отбеляза Деня на спасяването на българските евреи от Холокоста

Денят на спасяването на българските евреи от Холокоста и почитане паметта на невинно загиналите 11343 евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия, Пирот  бе отбелязан с тържествен ритуал, организиран от Център  за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Венци и цветя отрупаха паметника на признателност в центъра на Бургас, издигнат от потомци на спасените евреи в града. Да отдадат своята почит към спасителите дойдоха представители на политическа партия ГЕРБ,  председателят на общинския съвет Севдалина Турманова, представители на общината и областната администрация, общински съветници,  множество младежи – ученици и студенти, учители и директори на бургаски училища, потомци на спасени евреи и десетки граждани.

„За мен, като потомка на спасени евреи, дата 10 март има особено  значение. Това е ден на човечността. Днес ние отново изразяваме своята почит и благодарност към достойните и смели  българи, които не са допуснали трагедията, която сполетява еврейските общности в Европа, да застигне и бургаските евреи. В нашето съвремие антисиметизмът придобива и друго значение – свидетели сме на ескалация на насилието и омразата. Затова отново сме тук – за да заявим волята си да не допуснем акта на масово човешко унищожение, подобен на Холокоста, да се повтори”, заяви председателят на Център „Алеф” Алберта Алкалай.

Официално приветствие изпрати до Център „Алеф” Н.Пр Йорам Елрон, посланик на Държавата Израел у нас.  

„Урокът от всичко това е, че хората държат в ръцете си избора между доброто и  злото, и избирайки доброто, те могат да променят хода на историята. Спасителите на българските евреи изпращат ясно послание на бъдещите поколения, че гражданското общество е способно да направи промяна, че то може да се ангажира със съхраняването на основните ценности на солидарността.”, пише в приветствието си посланикът.

Може да бъде изображение с 3 души, седнали хора и на закрито

Час преди церемонията по полагането на венците в Дома на писателя в Бургас се проведе необичаен урок по творчество.  „Часът по творение”, посветен на Деня на спасяването на българските евреи, бе организиран от Център „Алеф” и Бургаска писателска общност, за да помогне на младежите да участват в Международния литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, тази година на тема „Ще ви разкажа за своя спасител”.

Как се създава литературна творба, какъв е процесът на творчеството, как се структурира разказ, всеки ли може да бъде писател – на тези въпроси отговориха майсторите на перото Румен Леонидов, Елка Василева и Милка Иванова и Весела Палдъмова, преподавател по литература от СУ „Димчо Дебелянов” – София.

Може да бъде изображение с един или повече хора, стоящи хора и на закрито

В своеобразния урок по словесност се включиха ученици от седем средни училища в Бургас и столичното 134 СУ ”Димчо Дебелянов”, в което единствено в страната се изучава еврит. Под мотото „Паметта като спасение” изкушените от литературно творчество млади хора разискваха темата на осмия литературен конкурс, като същевременно вникваха в тайните на творческия процес. Реално, при спазване на  противоепидемичните мерки, в литературната работилница участваха ученици от ПГПА „Гео Милев“, ПГПНЕ „Гьоте“, ПГЧЕ „Васил Левски“, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, ПГПЕЕ, ПТГ, НУМСИ. Учениците от София се включиха в обучението виртуално.

Защо темата за спасяването на евреите е актуална и днес и защо литературният конкурс е един от пътищата за спасяване на историческата памет, разкри пред участниците основателят на конкурса и председател на център „Алеф” Алберта Алкалай. В кухнята на творческия процес и в начините на оценяване ги въведе членът на журито на конкурса Румен Леонидов – поет, белетрист, журналист и издател.

Децата си тръгнаха от „Часа по творение” с домашна работа. Всеки от тях получи ключова информация за различни български „спасители”, която да им помогне да развият своите художествени творби.