Д-р Александър Серафимов: Ивермектинът ни дава надежда, ще се справим с пандемията COVID-19

Д-р Александър Серафимов е специалист по анестезиология и интензивно лечение, социална медицина и здравен мениджмънт, част от екипа на МБАЛ„Бургасмед“. Той е категоричен, че в момента се намираме във „война” и трябва да намерим точното „оръжие” срещу COVID 19 – най-голямата здравна криза на 21 век.

Д-р Серафимов, изпълнителната агенция по лекарствата  официално регистрира и в България  Ивермектин  като медикамент, приложим в хуманната медицина. Това ли е голямата  надежда за лечението на COVID  19?

Българската Изпълнителна агенция по лекарствата регистрира Ivermectin за хуманна употреба под търговското наименование Huvemec. Лекарите у нас вече могат да изписват това лекарство, ако преценят, че е необходимо.

Да, Ивермектинът наистина дава голяма надежда, че ще съумеем да се справим с пандемията. Световната здравна организация го квалифицира  като едно от най-полезните лекарства. Учeни и лeĸapи oт CAЩ, Beлиĸoбpитaния, EC, Южнa Aмepиĸa и Изpaeл  пpизoвaвaт всички пpaвитeлcтвa нeзaбaвнo дa пpиeмaт в пpoтoĸoлитe cи yпoтpeбaтa нa Ивepмeĸтин зa пpeдoтвpaтявaнe и лeчeниe нa СОVІD-19. Медикаментът успешно се използва във Франция, Дания, Финландия, Норвегия, Германия, Румъния и други европейски страни.  В големите градове по света, където досега и бил прилагано, има неопровержими данни, че лeĸapcтвoтo e нaмaлилo пoлoжитeлнитe cлyчaи нa СОVІD-19.  Доказана е ролята му в ранното лечение и в профилактиката.  В Перу, например, след широкообхватно почти едногодишно проучване смъртността от COVID19 е намаляла 14 пъти, значително са намалели и случаите на заболяване. Проучвания в Индия и Аржентина доказват, че медикаментът  има много добър ефект и при профилактично приложение.

Това наистина е най-обещаващият препарат срещу COVID  19. Известен е от 1975 г и има достатъчно опит с него. Разрешен е за употреба и е доказано безвреден за хората.

Как действа Иивермектинът?

Счита се, че Ивермектинът  блокира проникването на транспортния протеин на вируса в ядрото на клетката и затруднява мултиплицирането му. Прави го по неспецифичен начин: лекарството блокира един ензим – импортин алфа бета, който клетките използват, за да вкарат вируса в себе си. След като не може да влезе в клетката, вирусът циркулира  известно време в кръвта, като по този начин играе роля на жива ваксина. Така се спира репликацията му  и отключването на другите механизми на инфекцията – възпалителния механизъм и тромбогенния механизъм.

Препаратът оказва влияние на различни видове вируси, като  HIV-1, грипния вирус, денга вируса, вируса на Западно-нилската треска и SARS-CoV-2 /COVID 19/. Но дозирането и начинът на прием са от изключително голямо значение, затова е важно да се приема след лекарско предписание.

В коя фаза на инфекцията от COVID-19 Ивермектин е най-ефективен?

Може да се прилага успешно във всички фази на заболяването, включително и за профилактика.  Но най-силен е ефектът на Ивермектина в началото, в първите няколко дни, докато трае репликацията на вируса в клетките /докато вирусът се размножава/.

Ивермектинът няма отношение към лечението на възпалението и на тробогенезата, затова той е най-ефикасен, когато се прилага преди вирусът да е отключил бурната каскада от реакции, които в по-голямата си част не могат да бъдат лекувани.

Безусловно е доказан и ефектът на Ивермектина за профилактика на COVID-19, но отново по лекарско предписание.

Безопасен ли е медикаментът и какви странични действия би могъл да има?

Иверметкинът се приема за едно много безопасно лекарство.  Във Франция дори е правено проучване на не малка група от 200 деца под 15 килограма, включително шестмесечни бебета и е доказано, че се понася много добре.

Иверметкинът все още не е включен в официалния протокол за лечение на COVID-19. Имате ли указания при какви случаи е подходящо да бъде използван?

COVID-19 наложи промяна в подхода ни за лечение – ново заболяване, за лечението на което нямаше нито едно регистрирано лекарство. Все още се проучват и се търсят доказателства за прилагането на различни медикаменти, включително и за ваксините. В подобни случаи най-доброто е да се прилагат регистрирани лекарства със смяна на предназначението и иверметкин е именно такова.  Той е пригоден за хуманната медицина и ние имаме достатъчно опит с него, знаем как и кога трябва да се прилага, имаме информация и от изследвания и проучвания в други страни.