Изложба представя израелските научни открития, които са променили света

Експозицията ще гостува в Бургас до края на месец юни

Пионерски научни иновации и приложението им представя изложбата „Израелските открития и разработки, променили света”, която ще гостува в Бургас от 24 до 30 юни 2021 г. В Центъра за съвременно изкуство и библиотека 51 пана ще запознаят зрителите с  удивителните постижения на израелската наука и въздействието им върху човечеството, ще представи учените, които стоят зад тези иновации. Изложбата е част от събитията, съпътстващи церемонията за награждаването на победителите в Осмия младежки литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”  и гостува в Бургас със съдействието на посолството на Израел у нас.

Израелските открития са допринесли за развитието на различни сфери на нашия живот и са дали тласък на много положителни промени в глобален аспект. Цялата индустрия на Израел е базирана на напреднало знание. Още лидерите на ционисткото движение – включително Давид Бен-Гурион, първият министър-председател, и д-р Хаим Вайцман, първият президент  са приели научните изследвания като важна част от ционисткото начинание и създаването на духовен център в еврейската държава. Дори и преди обявяването на Държавата Израел, Алберт Айнщайн, Мартин Бубер, Зигмунд Фройд, Аарон Ааронсон и други еврейски учени считат създаването на научни институти изследователски центрове за важен национален и икономически приоритет.  Много от постиженията на Държавата Израел са в резултат на научна инфраструктура, създадена по това време, както и на научния, технологичен и човешки потенциал, който се развива с растежа и развитието на държавата.

Научните изследвания са универсален език, който служи като мост между народи и култури. Постиженията на израелските учени имат значителен принос за международния статут на Израел и са извоювали на държавата почетно място сред развитите страни. Израелските учени са спечелили международно уважение и признание. Начело на това признание са израелски учени, получили Нобелова награда, наградата „Тюринг“, медала „Фийлдс“ и много други престижни отличия.

Постиженията, откритията и разработките на израелската наука обхващат широк диапазон сфери и теми, с революционни открития в селското стопанство, медицината, роботиката, компютъризацията, археологията, космическите науки, математиката, социалните науки и др. Освен това Израел се е доказал като високотехнологична суперсила, която привлича водещи мултинационални компании, които създават своите изследователски и развойни центрове в страната и инвестират в стартиращи компании в различни сфери.

В Израел функционират девет университета и 66 висши учебни заведения. Страната също така има най-висок процент в света на притежатели на диплома за висше образование спрямо броя на населението. Израел е една от десетте страни-членки в престижния „Клуб космос“, които разработват, произвеждат, изпращат и експлоатират спътници в космоса.

Изложбата представя част от постиженията на израелската наука и начините, по които тя въздейства върху качеството на живот на милиарди хора по целия свят.