България – рай за монополите и ад за потребителите

Референдуми за справедливост

‼ 📣 България – рай за монополите и ад за потребителите❗️
В България, освен че годишно се крадат ⚠ 10 млрд. лв. през обществени поръчки, концесии, програми с евросредства, тоест от парите на данъкоплатеца, влезли в бюджета през данъци, осигуровки и такси, се ограбват
и
⚠ 5 млрд. лв. годишно или от 100 до 200 лв. месечно от джоба на всеки българин, чрез монополните и картелни положения, установени при горивата, тока, водата, телефоните, банковите услуги, хранително – вкусовият, като олиото и други пазарни сектори.
➡ Забележка: Този грабеж от ⚠ 15 млрд. лв. годишно в България е на фона при средна заплата в страната (изключвам София) 800-1000 лв., като не са малко и заплатите от 640 лв.(минималната) и средна пенсия към април – 500 лв., като същевременно един милион пенсионери получават под 300 лв.
✅ В България има специален орган – Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) за борба с монополите, господстващото положение, концентрацията, нелоялната конкуренция, нарушенията при обществените поръчки, включително и концесиите, с изключение на тези за водите и подземните богатства, които се обжалват пред административния съд.
От създаването си до днес, КЗК пази монополистите във всички сектори на пазара, както и обръчите от фирми, които крадат от обществени поръчки и концесии.
➡ Защо КЗК не работи в защита интереса на потребителя❓
Защото ръководството на комисията (седем члена, включително председател и зам. председател) е избрано от парламента, тоест от онези 240 крадци – пионки на МАФИЯТА!
Кой плаща цената за неработещия регулатор❓
Потребителят – всеки българин!
Какъв е размерът на грабежа❓
5 млрд. лв. годишно!
Примери и доказателства за неработеща КЗК:
✅ ‼️ Горивата на българския пазар – картелни цени и ниско качество!
КЗК е извършила през последните десет години около 5 проверки за установяване на монополно и господстващо положение при горивата, но винаги решението, с което излиза е, че такова не съществува.
Факт е, че големите участници на пазара са в скрито съглашателство за поддържане на високи цени на горивата.
Флагман при установяване на монопол при горивата е „Лукойл“, който има господстващо положение, идващо от това, че е:
– единствен производител на петролни продукти от нефт (има още един производител „Инса ойл“ в гр. Раковски на Георги Самуилов, но той преработва само базови масла);
– държи пряко близо 60 % и косвено през свързани фирми още 20 % от данъчните складове в страната, без които не може да се осъществява търговия на едро с горива;
– има влияние върху всички държавни ръководители през последните 20 години, като се започне с Костов, който им хариза Нефтохим – Бургас за жълти стотинки и всички останали до днес, които така и не успяха да обложат с данъци годишните приходи на компанията, които достигат до 6-7 млрд. лв. и същевременно декларира загуби от 500 млн. лв.
Основно лице – проводник на влияние за незаконосъобразните схеми през годините назад е олигарха Валентин Златев, същият е свързан с чужди служби и проводник на чужди интереси – руски.
Трябва да се има в предвид, че в България акциза е с най-ниска ставка спрямо останалите членки на ЕС, което предполага и по-ниска цена спрямо тези в другите страни-членки.
➡ Месечното потребление по данни на НСИ на автомобилен бензин в страната е 35-40 хил. тона (1 тон е с обем 1315 литра), а на транспортно дизелово гориво около 180 хил. тона (1 тон има обем 1162,8 литра дизел).
➡ ‼️ При средно ощетяване от 30 стотинки на литър, говорим за месечно ощетяване на потребителя от близо ⚠ 80 млн. лв. или над ⚠ 900 млн. лв. годишно.
✅ Телекомуникационните услуги на мобилните оператори – бетониран картел между трите мобилни оператора❗
В този пазарен сектор също е налице картел между трите мобилни оператора „А1“, „ВИВАКОМ“ и „ТЕЛЕНОР“, като същите съгласуват цените на тарифните си планове и постоянно ги вдигат, почти всяка година с около 2 лв., което го усещаме при всяко подновяване на договорите ни на всяка втора година.
За такова вдигане говори и фалшивия патриот и бивш вицепремиер Валери Симеонов в предаването „Лице в лице“ по БТВ от 17.03.2021 г. Същият заявява, че контролните органи са установили негласни договорки за цените на тарифните планове, но бил оказан натиск върху правителството и всичко било покрито. Тоест същият в непряк текст казва, че някой е дал много пари, за да продължи ограбването на потребителите.
➡ ‼️ Приходите на мобилните оператори за 2020 г. са 2,8 млрд. лв. и печалба от 1,2 млрд. лв., имайки предвид, че тази печалба е много по-голяма, но като всяка голяма компания е разтоварена чрез различни счетоводни врътки.
➡ По данни на Комисията за регулиране на съобщенията в страната:
– 7.946 млн. са потребителите на мобилни гласови услуги през 2020 г.
– 6.581 млн. са потребителите на мобилен интернет през 2020 г.
➡‼️ При спекулативно средно по-високи цени с ⚠ 5 лв. на абонат на месец се получава ⚠ 35 млн. лв. месечно и ⚠ 400 млн. лв. годишно ощетяване на българите в нарушение на установеното национално и европейско законодателство и добрите търговски практики.
При частните абонати са най-големите измами, скрити в договори от 10-15 страници и съответно „товарене“ с необосновано високи цени, докато при корпоративните клиенти се предлагат по-добри условия.
Корпоративните клиенти са примамливи за операторите, защото се сключват договори за 30-40 хил. карти наведнъж, като примерно със силовите ведомства – МВР, МО и други институции, както и големи частни компании. Заплатите в тези ведомства са гарантирани и съответно е гарантирано и плащането на сметките към операторите.
✅ ‼️ Олиото – ⚠ надути цени, ограбващи потребителите❗
За информация: Към настоящия момент цената на олиото в търговската мрежа на България се предлага в диапазона 3,60 – 4 лв. За сравнение – в Испания е 2,60 лв., във Великобритания – около 2 – 2,50 лв.
Трябва да се има в предвид, че основният световен доставчик на слънчоглед са страните от Черноморския басейн – Румъния, Украйна, Русия и България.
Картелните цени при олиото бяха потвърдени и в комисията по ревизия към 45-то Народно събрание от едрия земеделския производител Светослав Илчовски във връзка с незаконните практики които прилага Иван Ангелов „Пилето“, собственик на „Градус“ и десетки други дружества.
✅ ‼️ Банковите такси и комисионни – грабеж грабежа на банковите кръвопийци❗
По данни на БНБ за първите шест месеца на годината банките са събрали от такси и комисионни ⚠ 684 млн. лв., като за същия период на 2020 г. са 580 млн. лв. или тази година с 100 млн. лв. в повече. За 2020 г. приходите само от такси на банките възлизат на ⚠ 1 млрд. лв.
Свидетели сме на това, че през месец-два се ⚠ вдигат банковите такси и комисионни за парични преводи и това се наблюдава едновременно при всички банки, което говори за съгласувана практика – картел, която ограничава конкуренцията и ощетява потребителя.
Имайки предвид, че все повече търговските операции и разплащанията на гражданите стават по банков път, се получава, че потребителя и бизнеса са ощетени от необосновано високите цени на таксите и комисионните, които взимат банките.
Прилагам само един фрапантен пример, че за немалко държавни такси, комисионната за банковия превод е колкото размера на таксата.
✅ Предложения за пресичане на монополите, установени в почти всички сектори на българския пазар:
1. Пряк избор от гражданите на ръководството – членовете на КЗК с възможност за отзоваване по всяко време на мандата им с ясно, конкретно и точно публично представена концепция от всеки един кандидат – член с подробно описание на проблемите с монопола, необходимите мерки, срокове за изпълнение и очаквани резултати.
Защо❓
За да не бъдат назначени от политиците по препоръка на монополистите, които трябва да проверяват.
2. По отношение на горивата:
2.1. Обществени данъчни складове – държавата да регистрира и управлява по Закона за акцизите и данъчните складове 28 данъчни (акцизни) склада за течни горива във всички административни области на страната с цел либерализиране на пазара. С тази мярка ще се даде възможност на малки и средни фирми също да участват на местния пазар на горива, съответно ще стимулира вноса и ще се диверсифицират източниците на доставки.
3. По отношение на „Лукойл“:
3.1. Всички измервателни уреди и пломбирани връзки по тръбопроводната инсталация в Нефтохим Бургас да бъдат обезпечени с видеонаблюдение и следенето им в реално време да е публично на сайта на Агенция „Митници“, за да може да се гарантира тяхната неприкосновеност и опити за заобикаляне с цел осъществяване на контрабанда.
3.2. В закона за корпоративното подоходно облагане да се обвърже данъчната основа за големи компании, като Лукойл с активите им и оборота.
‼️ При монопола няма равнопоставеност и конкуренция, а диктат на цени и условия. В крайна сметка резултатът е налице – извличане на колосални печалби чрез изнудване на потребителите, което всеки български гражданин усеща по джоба си.
✅Президентски избори 2021
✅ Президента – институцията на народа!
✅ Програма „Референдуми за справедливост“
➡ Кой ще изпълни тази програма ❓
– НАРОДА ❗
➡ Как ще стане това❓
– Виж механизма съгласно Конституцията и законодателството тук ⤵️