Израелски хореограф-новатор гастролира в Бургас

Световно известната Мириам Енгел представя спектакъла си A-WAKE, покорил редица сцени в Европа и Америка

 

На 26 август 2021 година на открита сцена „Охлюва” в Морската градина граждани и гости на Бургас ще имат изключителната възможност да се докоснат до изкуството на световно известната Мириам Енгел от Израел. Авангардната хореографка ще представи своя спектакъл A-Wake от 20.30 часа при вход свободен.

Израелската танцова артистка гастролира в Бургас по покана на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” със съдействието  на Община Бургас.

Освен сценична изява, Мириам Енгел ще проведе танцов уъркшоп, чрез който ще предаде своя уникален творчески почерк на млади танцьори от Бургас. Танцовата работилница ще се проведе на 27 август 2021 година от 9.30 часа в двора на Центъра за съвременно изкуство и библиотека.

Мириам Енгел е главен изпълнител и артистичен директор и хореограф на Angela Dance Co., Йерусалим, Израел и фестивала „Mazya Dance“ –  Йерусалим,  художествен ръководител и уредник на фестивала „Танцови серии”  на театър „Мазия”, главен хореограф и водещ артист на театрална компания „Микро” – Йерусалим.

Родена е през 1983 г. в Йерусалим. Внучка е на Дора Мушанова – основател и пионер в авангардния танц през ХХ век, педагог и художник, правнучка на големия индустриалец Иван Хаджиберов и праплеменница на Никола Мушанов.

От 2008 г. се занимава професионално с хореография, а през 2011 г. основава Angela Dance Co. – танцова компания, гастролираща в Израел и по света, както и ‘Dance Space Jerusalem’ – културна и образователна организация, поддържаща професионални програми и проекти за танцово, обществено изкуство и боди арт. Основател и създател е на проект „LoveINg JERUSALEM”

Като гост-артист е канена да режисира и изпълнява танци, да изнася лекции и да преподава своя репертоар и уникална техника в компании и фестивали по целия свят. Сред тях са  Шанхай, Милано, Йоханесбург, Минск, Дуисбург, София, Корк, Ирландия, Кигали, Руанда. Преподава в университета De-Paul (Чикаго) и в Танцов център „Шал-Андерсън” в Бъркли, Калифорния. Носител е на наградата „Шарет” на Културната фондация Америка-Израел за професионални танцьори.

Мириам Енгел е авангарден танцов иноватор, чието изкуство е познато и ценено в целия свят. Новатор е както в идеите си, така и в начините да ги претворява. Една от тях е създаване на танци по истински любовни истории.

Моноспектакълът A-Wake, който покорява сцените в Израел, Европа и САЩ, е създаден е в памет на Дора Мушанова. Музиката в него е от Моцарт, Монтеверди, Арво Перт, Фабиан Андре и Уилбър Швандт.

Иновативните изразни подходи на Мириам Енгел ще бъдат в основата на уъркшоп в деня след спектакъла. Чрез директен контакт с нея ще бъдат обменени идеи и техники, които да бъдат основа за бъдещи контакти и сътрудничество.

Мириам Енгел ще гостува в Бургас по покана на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”,  с финансовата подкрепа на Община Бургас и съдействието на Посолството на Държавата Израел в България.