Проектът „Дея” се цели в шампионски медали и създаване на бъдещи елитни волейболисти

Ръководството на волейболния клуб представи в Бургас петгодишния си план за развитие

Създаване на силен и боеспособен мъжки отбор още за този сезон, участие и победи в шампионски лиги, приемственост и съвместна работа между детската школа и представителния тим, цялостно развитие на волейболния спорт в Бургас – това са приоритетите пред Волейболен клуб „Дея спорт” за следващите пет години, представени от ръководството на клуба на пресконференция в морския град на 26 август 2021 г. 

Реализацията на новия волейболен проект „Дея” вече е в ход, съобщи президентът на клуба д-р Александър Маджуров, който е и управител на МБАЛ  „Маджуров” в Бургас.  Клубът е създаден през 2015 г. Необходимостта най-младите състезатели да виждат перспектива за своето развитие, включително и в професионалния спорт, е накарало ръководството му да направи следващата стъпка – да събере елитен мъжки отбор, а след 2-3 години и женски, да постигне синхрон в тренировъчния процес, приемственост и приобщаване на повече деца към волейболния спорт.  В момента в клуба са записани над 250 деца, през лятото усилено са тренирали около 70, очаква се, при благоприятно развитие и пандемията, в началото на учебната година броят на активно трениращите да се увеличи. За малките волейболисти участието в детската школа на „Дея спорт” е напълно безплатно –тренировки, екипи и всичко необходимо се поемат от клуба. Амбицията на ръководството е за създаде структура и организация по европейски стандарти така, че след 4-5 години в мъжкия отбор да се влеят добре подготвени и мотивирани състезатели.

Елитният мъжки отбор е вече сформиран, от понеделник започва подготовката за новия волейболен сезон. Старши треньор на отбора е Венцислав Симеонов – олимпийски вицешампион от Атина 2004 в националния отбор на Италия и досегашен треньор на мъжкия тим на „Славия” в Супер лигата на България. С финансовия ресурс, с който разполагам, мисля, че направих най-добрата селекция в България, заяви Симеонов. Мъжкият отбор на „Дей” включва 15 елитни състезатели, сред които чуждестранни играчи със сериозни визитки във волейбола – от Русия, САЩ и Хърватска. Те вече са в Бургас, имат работни визи и тренировките им са започнали.

Да се състезават за „Дея спорт” избраха и носителите на Купата и Суперкупата на България за изминалия сезон Георги Братоев и Валентин Братоев. Близнаците Братоеви заявиха, че проектът „Дея” се гради по модел на европейските волейболни грандове, затова, въпреки предложеното им по-ниско заплащане, не са се поколебали да приемат предизвикателството.

С маркетинг от нов тип се ангажира и известният като инспектор N-Joy Генчо Генчев, който от години помага на спортния клуб.

20% от приходите, събрани от всички домакински мачове на ВК „Дея спорт” през тази година, ще бъдат дарени бургаския онкологичен център – социална инициатива, предприемана за първи път в България от спортен клуб. Онкоболните и техните придружители ще могат да подкрепят бургаския тим на домакинските му мачове при свободен вход – безплатно.

Официалното представяне на отбора предстои. До тогава ръководството на клуба се ангажира да финализира преговорите за изиграването на няколко контроли с „Галата Сарай” в Истанбул и с отбора на Бурса, ако обстоятелствата около COVID 19 позволят.

За началото на волейболния сезон през октомври мъжкият отбор на „Дея спорт” ще е напълно подготвен и ще се цели в медалите от Суперлигата.