Бранителят на Гешев от ГЕРБ получил стотици хиляди хонорари от МРРБ

Написано от Димитър Стоянов, BIRD.BG

https://bird.bg/sasho-nikolov-gerb-mosv/

Покрай изслушването на главния прокурор Иван Гешев пред правната комисия в Народното събрание името на депутата от ГЕРБ Александър Николов придоби неочаквана популярност. Той попадна под „светлината на прожекторите“ след като депутатите Николай Хаджигенов и Явор Божанков и разпространиха почти едновременно през Facebook профилите си снимка от дисплея на телефона на главният прокурор Иван Гешев. От кадъра става ясно, че докато „дебатира“  съдебната реформа с депутатите Гешев си чати в Signal с “Pi Ar Sevi Boiko”. Те коментират действията на Сашо Николов от ГЕРБ, който блесна в правната комисия със заучени въпроси и фрази в защита на Гешев. Капацитет на Николов в областта на правото е силно съмнителен, но пък той е получил огромни хонорари от МРРБ по време на управлението на Борисов, установи проверка на БРРД.

От развитието на скандала с чата на Гешев се изясни, че зад Pi Ar Sevi Boiko стои Севделина Арнаудова, която се самоопределя като „Шехерезада“. Тя в последните няколко години е основен PR на председателя на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.  Контекстът на събитието е, че Гешев се нуждае от „подкрепа от вътре“ в правна комисия, защото е изпаднал в тежка ситуация след изявеното от депутатите желание за закриване на специализираното правосъдие. Не е ясно защо Арнаудов и Гешев избират именно Николов за проводник на „верните въпроси“. В повечето заседания на правната комисия той далеч не е активен и по думите на очевидци, когато Гешев не е в комисията, дори на моменти подремва.

Депутатът от ИТН Радостин Василев „Руди“, който също е избран от Плевен, пръв постави под съмнение юридическата компетентност на депутата Александър Николов със свой коментар във Facebook. Николов е вписан като адвокат и в предизборната му визитка се твърди, че работи за голяма столична кантора. Екипът ни не намери потвърждение на твърдението за „голяма столична кантора“. Николов обаче със сигурност е бивш главен секретар на Върховния административен съд по време на мандата на Георги Колев. В публикацията си в социалната мрежа Радостин Василев описва как Сашо Николов по време на заседанието на правна комисия във връзка със съдбата на Бюрото за защита е чел от листче неща, които явно не разбира, за да спасява положението (на Гешев). „След него беше Ангелкова и за нея е втората усмивка. Те не са заедно и не си съдействат. Хич! Пълен срам!“, допълва Василев.

Защо един правоспособен адвокат и бивш главен секретар на ВАС не разбира същността на дебата, който тече по отношение на Бюрото за защита на свидетелите и се налага да чете от листче? Наистина ли е некомпетентен той? Едно от дипломатичните обяснения е, че той не е пеналист. Безспорно интересите на Александър Николов са далеч от наказателното право. Наистина, той прави опит да влезе в системата на правораздаването като съдия. До тогава е съдебен помощник в Софийския градски съд по времето, когато Георги Колев е председател там. На изпита за младши съдии през 2009 г. Николов изкарва оценка 5.50 на писмения изпит по предварително изготвен казус и 2 на устния изпит. Явно след това разочарование Николов къса с наказателно право. Капитал съобщава, че Александър Николов през 2012 г. е определен от ВСС за ръководител на проект по ОПАК “Повишаване на прозрачността и ефективността в работата на ВАС”.

Според източници на bird.bg Николов претърпява неуспех и на изпита за нотариуси, което означава че и вещното право не е негова стихия. В протокола с резултати от писменния изпит от конкурса за нотариуси, проведен на 04.11.2018 г., обявен със заповед № ЛС-04-330/28.05.2018г. на министъра на правосъдието откриваме кандидат с името Александър Николов и неговата оценка на писмения изпит е слаб 2.20. За сметка на това обаче, Николов се вписва като адвокат и започва обещаваща политическа кариера в ГЕРБ. Вероятно отношение към последния факт има и „крепката дружба“ между Богдан Николов, баща на Александър и Бойко Борисов.

Бойко Борисов и Богдан Николов

На изборите през 2021 г. Николов на два пъти успя да се „класира“ за депутат. Участието му в изборния процес породи изненади за организацията на ГЕРБ в Плевен. Младият мъж се оказа абсолютен шампион по преференции в 15 МИР на изборите през април! Сайтът Pleven press съобщава, че в Плевен „Изненадващо на второ място с 4232 гласа се нарежда 16-ят от листата Александър Николов – син на президента на Българската федерация по мотоциклетизъм Богдан Николов.“ Александър Николов „слага в малкия си джоб“ дългогодишния депутат Пламен Тачев, с неговите 2882 преференции.

На министерска хранилка

Ако съдим по договорите на адв. Александър Николов с държавни институции, изявите му в парламента са подвеждащи и всъщност той е юрист от висока класа. В полза на високия професионализъм на Николов свидетелстват над 50 фактури за адвокатски услуги, изплатени му от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Бъдещият тогава депутат е контрагент на ведомството по силата на договор РД-02-29-8/09. 01. 2020 г. Николов трябва да представлява управителния орган на програмата „Региони в растеж“ по дела заведени от Министерството на здравеопазването и Община Габрово. За МРРБ договорът е подписан от зам. министър Деница Николова и по договор е предвидено да получи около 23 000 лв. без ДДС, вероятно без да се броят хонорарите за явяване по съдебни заседания. Те, според Наредбата за минималните адвокатски възнаграждения, са по 100 лв. за всяко явяване, но може да достигне и до 300 лв. ако повереника (в случая МРРБ) се навие да плаща. Първоначално Николов трябва да представлява министерството пред АССГ и АС Габрово, по две дела. Впоследствие започват да „валят“ десетки анекси и младия юрист става процесуален представител на МРРБ по различни казуси пред административните съдилища в Стара Загора, Велико Търново, Ямбол, Пловдив, Русе, Бургас др. като хонорарите му варира от около 3 000 до над 24 000 лв. на съдебна инстанция. Средната стойност на хонорарите обаче е по около 5000 лв. Явно Николов е много надежден и ценен юрист за МРРБ.

Тук обаче възниква въпросът защо в министерството съществува и работи цяла една Дирекция „правна“, където дълго време директор е Веселина Терзийска. В последствие тя става главен секретар на МРРБ и подписът й стои под договора и анексите с Александър Николов. На чело на Дирекция „правна“ я наследява Боянка Георгиева. Във въпросната дирекция има два отдела – „нормативни актове“ и „процедури и договори“. Служителите на втория отдел имат задължението в качеството си на юрисконсулти да представляват МРРБ в съдебни спорове. От години обаче съществува порочната практика дейността да се дублира с наемането на външни адвокатски кантори, които са наемани на главоломна цена. Законът „развързва“ ръцете на Николова и тя ангажира адвокатски кантори за услуги, които струват на бюджета над 4 600 000 лв.

Още преди 4 месеца bird.bg писа за това, че за всяка оперативна програма е предвиден фонд „Техническа помощ“, който по отношение на ОП „Региони в растеж“ в МРРБ е на стойност 52,3 млн. евро. Средствата са предназначени за повишаване на ефективността на Управляващия орган на ОПРР и на бенефициентите на програмата, както и към повишаване на обществената информираност относно ОПРР 2014-2020. Това са средства, предназначени за обучения, възнаграждения, командировки и техническо обезпечаване на ангажираните по програмата експерти. В публичните регистри обаче съществуват доказателства, които обосновават хипотезата, че средствата са обект на  силно порочни практики. Не е ясно до колко е целесъобразно наемането на външни адвокатски кантори, като тази на Александър Николов. По най-груби сметки през 2020 г. той е получил финансова инжекция от над 250 000 лв. Така Николов се нарежда до адвокатското дружество “Топалов и Балинова” с изплатени  443 993.44 лв. и “Табаков, Табакова и съдружници” с впечатляващите 1 117 487.78 лв. Дружеството „Плочева, Вълчев и съдружници”, в което съдружник е декана на юридическия факултет на СУ и бивш образователен министър проф. Даниел Вълчев пък реализира хонорари в размер на 294 485.97 лв., които са съпоставими с тези на Николов.  Сред избраниците на Деница Николова изпъква адвокатско дружество “Менко Менков и съдружници” с изплатени  491 938.46 лв. В биографията на Менков присъства факта, че той беше адвокат на Цветан Цветанов, а делото завърши с оправдателна присъда. Преди няколко месеца до екипа ни достигна сигнал, че преписките свързани с делата продължават да се водят от юристите, работещи в дирекцията. Всекидневно експертите обработвали преписките по делата заведени срещу управителния орган на ОПРР. С техните материали адвокатските дружества се явявали в съда. Така да се каже – наготово. Екипът ни обаче няма как да провери дали това е така.

От друга страна щедрите  хонорари от МРРБ са отлична причина Александър Николов да застане на амбразурата в защита на главния прокурор, който се доказа като гарант за липсата на наказателни производства срещу високопоставени кадри на ГЕРБ. Освен ако евентуално Борисов не му разпореди, както стана ясно от изтекли в публичното пространство записи. Съществува и хипотезата, че хонорарите от МРРБ имат отношение към броя преференции, който Николов е получил на 4 април 2021 г. За конкретни нередности при изборите в плевенско алармира и лидера на АБВ Румен Петков.