ВСС ПРЕДЛАГА НА КЬОВЕШИ ПРОКУРОР СМАЧКАЛ РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА ЗЛОУПОТРЕБИ С ЕВРОПАРИ

Написано от Димитър Стоянов, Биволъ

ВСС предлага на Кьовеши прокурор смачкал разследване за злоупотреби с европари

Прокуратурата не вижда проблем, но ОЛАФ видя и наложи санкция

Висшият съдебен съвет е на път да се провали за пореден път в опита си да излъчи прокурори за българската квота на Европейската прокуратура. Едва два дни след като всички над 20 кандидати бяха изслушани от кадровиците на съдебната власт, прокурорската колегия избра шестимата нови магистрати, които ще бъдат предложени за европрокурори. Сред тях изпъква името на заместник-административния ръководител на окръжната прокуратура на Перник – Анита Джамалова!

Преди по-малко от седмица Биволъ писа за нея. През 2014 г. тя отказва да образува досъдебно производство по сигнала на Симеон Даскалов за злоупотреби при усвояването на европейски средства в Земен. В мотивите на отказа ѝ се съзира послание, което гласи, че щом от ДФЗ казват, че всичко е точно, значи всичко е точно.

ОЛАФ: “Цените са завишени два пъти”

Джамалова не проверява изобщо изнесените в сигнала данни, а се позовава на констатациите на ДФЗ. Но след наше разследване и проверка от OLAF, Държавен фонд “Земеделие” беше принуден да наложи финансова корекция на община Земен в размер на 666 646,16 лв.

Изрично подчертаваме още веднъж, че “сатанинската корекция” идва след документална проверка на OLAF, а не заради работата на българската прокуратура. Службата е установила, че декларираните по проекта за стадиона на Земен цени са близо два пъти по-високи от референтните към онзи момент за България, но оценяващата комисия на ДФЗ не е направила съответните корекции.

Естествено, Анита Джамаловa също е пропуснала да констатира данните за извършено престъпление или поне за закононарушение! По това станало емблематично разследване за злоупотреби с европейски средства, Джамалова се проваля с гръм и трясък. Вместо да бъдат проверени нейните качества, сега ВСС я издига, като българско предложение за европрокурор!

Следователят Бойко Атанасов например, по чиито досъдебни производства се постигат осъдителни присъди,  не е сред избраниците на ВСС, но очевидно некомпетентни или зависими прокурори, провалили се по доказани случаи на злоупотреби с европейски средства се предлагат на Кьовеши. Подобно предложение едва ли ще бъде приемливо за Европейската прокуратура. А с излъчването на подобни кадри ВСС и чугунената гешевска прокурорска колегия дават осезаема заявка, че ще продължават да пречат на дейността на Кьовеши у нас.