ЕКСГУБЕРНАТОР НА БУРГАС ОТ ЕРАТА ОРЕШАРСКИ ОГЛАВИ ОБЛАСТНОТО РИОСВ В КАБИНЕТА НА РУМЕН РАДЕВ

Павел Маринов е разследван за поредица случаи за злоупотреба с власт и корупция, когато е бил областен управител

Написано от Биволъ

Ексгубернатор на Бургас от ерата Орешарски оглави областното РИОСВ в кабинета на Румен Радев

Скандално назначение на служебния кабинет на Стефан Янев в 12 без 5, буквално 2-3 седмици преди парламентарните избори, насрочени за 14 ноември 2021 г. В четвъртък, на 28 октомври 2021 г., Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас бе оглавена от  скандалноизвестния бивш областен управител от кабинета „Орешарски“ – Павел Маринов. Маринов бе назначен без конкурс и без абсолютно никакъв ценз в екологичната сфера. Точно обратното – като Областен управител от БСП/ДПС правителството той е толерирал мутренски безчинства в природни резервати, за което Биволъ е писал.

Павел Маринов е бил през годините общински председател, общински съветник и депутат от БСП. На последните парламентарни избори той се представи като активист и лице на политическата формация на скандалния Премиер на Партията Жан Виденов, запомнен с чудовищната финансова, икономическа и социална криза, без аналог в новата история на България от 1996-97 г.

Маринов е и стар познайник на Прокуратурата, където е многократно разследван за злоупотреба с власт и корупция, а в „Биволъ“ има серия от разследвания и публикации за сигнализираните нарушения на бившия бургаски губернатор.

Павел Маринов, като областен управител до Премиера Пламен Орешарски, екс-Премиера Сергей Станишев и сегашния вицепрезидент Илияна Йотова

Не е ясно по какъв начин кадърът на Сергей Станишев и Жан Виденов, тясно свързан с руските секретни служби, се е върнал в правителството по време на служебния премиер Стефан Янев, но „библиотекарската“ нишка не е за подценяване. От екоминистерството не са коментирали, нито официално съобщавали за това скандално назначение. Няма никакво обяснение #КОЙ и с какви мотиви е предложил човек, свързан с най-тъмните години на управлението  на Статуквото, да бъде промотиран и наложен на фундаменталния пост за Директор на РИОСВ Бургас. Точно в регионът, известен с едни от най-важните и чувствителни граждански каузи за защита на природата, крайбрежието и защитените тритории от застрояване и бетониране. Според запознати с новата кадрова политика на правителството, червеният кадър на Орешарски/Пеевски в ключовата дирекция по екология е бил наложен директно от Президента Румен Радев по предложение на водещ депутат-олигарх от листата на БСП.

  • Така или иначе с налагането на кадър като Павел Маринов за ръководител на екологичната институция, вододелът на политическия морал и почтеност е преминат и маските паднаха!

#Кой инсталира Павел Маринов?

Бившият областен управител Павел Маринов (Снимка: БНР – Бургас)

След като вчера Конституционният съд излезе с решение, че самият президент на Република България е нарушил основния закон – Конституцията, а негов кадър е попълнил декларация с невярно съдържание (казусът с канадския паспорт на Кирил Петков), за да се добере до изпълнителната власт като министър на икономиката, откъдето да стартира политически проект (“Продължаваме Промяната!”), генерирайки популярност, то промотираните като мото от Румен Радев и служебния му кабинет  „Възстановяване на държавността“ и „Почтеност, прозрачност и професионализъм“ силно девалвираха. Гражданската енергия от протестите’2020 за промяна е умело използвана и канализирана за реализиране на тъмни сделки и задкулисни игри с корупционни дивиденти, от които прозират кукловодите в първия кабинет на Бойко Борисов (2009 – 2013) и в правителството на Пламен Орешарски (2013 – 2014) , сега встъпили в нов политически инжeнеринг.

С каква цел точно Павел Маринов е инсталиран за директор на РИОСВ – Бургас? Дали пребиваването му там няма да е свързано с узаконяването на всички стартирали закононарушения и престъпления за осакатяване на природата и черноморското крайбрежие, като казусите със строителството на Синеморец, бетонопроектите за АлепуДогансарай в парк „Росенец“, Природен парк „Странджа“, Варвара и обгазяването от „Лукойл“ – тепърва предстои да разберем.

Точно през 2014 г. Павел Маринов с действия и бездействия като Областен управител на Орешарски практически узаконява ДоганСарай, който през годините се превръща в нарицателно за корупцията в България. Биволъ разкри пръв тази престъпна схема още преди 6 г. – припомнете си материалите на “Биволъ: “Фирма на ДПС строи сарай на морето с просрочен кредит от КТБ”, “Архитектът на ДПС Калин Тихолов строи скандалния сарай в Росенец”. 

С какво бившият областен се “прослави” в Бургас?

Сянка пада върху екипа на Румен Радев с назначенията тип “Маринов” Снимка: БГНЕС

Юристът и бивш народен представител Павел Маринов е заемал поста на областен управител на Бургас в периода 2013 – 2014 г. В това си качество е бил субект на редица разследвания за злоупотреба с власт и евентуална корупция.

Павел Маринов е назначен директно, без съгласуване и не се предвижда провеждане на конкурс, съобщиха от РИОСВ – Бургас. Към момента е бил общински съветник в Общински съвет – Бургас, но като част от най-ретроградните комунистически сили – партията „Лява алтернатива“ на Жан Виденов. Самият Маринов декларира, че остава, за да защитава националната политика на БСП на местно равнище.

В края на юни т.г. тогавашният директор на РИОСВ-Бургас  Детелина Иванова беше освободена от длъжността със заповед на служебния министър на околната среда и водите Асен Личев. Мотивът на Личев беше, че тя е узаконила скандалния строеж на Главбулгарстрой в Алепу – т.нар. “подпорен хотел”. По-късно се оказа, че Иванова не е имала отговорности по този строеж и подписите по проемане на съгласуването не са били нейни.

Формалната причина според МОСВ била издадена от нея заповед, с която се премахвала абсолютната забрана за строителство на защитена зона в района на местността „Каваците“ с два къмпинга „Смокиня“ и „Веселие“ (по БНР-Бургас). 

Според източниците на “Биволъ” е имало и натиск от страна на заинтересованите “инвеститори” във възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), сред които се спряга и името на бившия “първи” в “Лукойл България”, Валентин Златев който играеше на белот с експремиера Борисов, а днес е известен с “директната си телефонна връзка” с Президента.

Скандалните действия в миналото на новият Еколог номер 1 в Бургас обаче са оставили незаличими следи в тъмната ни политическа история.

На сайта на МОСВ няма прессъобщение за назначаването на Маринов, лиспва такова и като имейл към медиите.

Според източниците на „Биволъ“ Маринов има протекции и от страна на бившия изпълнителен директор на „Лукойл България“ Валентин Златев, заради крупен проект за изграждане на соларен парк в защитена зона в Бургаска област.

Предишната шефка на РИОСВ-Бургас Детелина Иванова беше избрана за директор на екоинспекцията през август 2020 г.

След Иванова постът беше зает от Зинка Стойкова. През септември обаче тя беше освободена по нейно искане и мястото зае юристката Роза Кирева-Иванова.

Тя беше назначена като временно изпълняваща длъжността до провеждането на конкурс.

Припомняме, че Павел Маринов е бил обвиняем по редица дела, свързани с евентуални търговия с влияние и корупционна дейност. Областният управител на Бургас е обвинен в злоупотреба с власт със съмнение, че е използвал служебното си положение в услуга на частни интереси. Окръжният прокурор Ангел Георгиев е  образувал досъдебно наказателно производство срещу Павел Маринов.

Но на 23 ноември 2020 г. влезе в сила окончателното решение на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), с което всички обвинения срещу бившия областен управител на област Бургас Павел Маринов бяха отхвърлени.

„Несъмнено е доказано по делото, че с издаването на заповед № РД09-79/02.08.2013 г., подсъдимият е бил със съзнанието за поправяне на незаконосъобразните действия на своите предшественици и предпазването авторитета на държавата, която неправомерно е била въвлечена в спор между два частноправни субекта, без нито да цели да облагодетелства или уврежда някого, нито умишлено да подчинява на подобни намерения служебното си поведение. Увереността му, че защитава държавния интерес е убедително доказателствено подкрепена. В случая сме изправени пред рядко срещано по своята тотална несъстоятелност обвинение, по което първата инстанция съвсем резонно е оневинила подсъдимия и е постановила оправдателен съдебен акт.”

Самият факт обаче, че Областният Маринов с разпорежданията си се е намесил в частно-правен спор на юридически лица е сериозно обстоятелство, което е симптоматично! Действията и актовете на институцията на Цацаров и Гешев с подопечните им Специализирани звена оставяме без коментар, тъй като е широко известно на гражданската общественост, дали те защитават обществения или други интереси.

“Герой” на журналистически разследвания 

Спускат ли му кадри на служебния премиер Стефан Янев?

През годините „Биволъ“ многократно писа и сигнализира за дейността на Павел Маринов в качеството му на областен управител на Бургас. Преди да бъде назначен за областен управител  през 2013 г., е бил избран за депутат от БСП. През 2013 и 2014 г. е имало данни за евентуална злоупотреба с власт от страна на тогавашния губернатор на Бургас.

За кратък период след неговото встъпване са подадени поне 5 сигнала за корупция срещу Павел Маринов като областен управител. Налице са основателни подозрения в деклариране на неверни данни за имоти, а също така и данни за създаване и администриране на фантомни фирми.

Вижте по-надолу какво е писал екипът на „Биволъ“ за разнообразната дейност на този политик, върнал се във властта ударно в последните дни на Служебния кабинет „Янев – 2“.

Областният управител на Бургаска област Павел Маринов е укрил в декларациите си като депутат и като областен управител имоти, чуждестранни фирми и незакрита ипотека. Маринов е общински лидер на БСП в Бургас, а преди да бъде назначен от Орешарски за правителствен представител в Бургас, бе избран за депутат от БСП в района.

Заличени чуждестранни фирми са водили активен “задгробен живот” в България благодарение на областния управител на Бургас Павел Маринов – установи разследване на Биволъ.

Маринов не е декларирал пред българските власти, че фирмите вече не съществуват и в продължение на три години е подписвал от тяхно име документи за Търговския регистър, което е документно престъпление.

Съдружник в офшорки на висш кадър на Руското разузнаване

Биволъ разкри през 2013 г, че Областният управител на Пламен Орешарски в Бургас е таен съдружник на номенклатурчици от стратегически предпроятия за военната индустрия на Русия, сред които много високопоставен служител на Руската федерация. Това е Главният конструктор на т.н. “Руски Звездни войни” Сергей Боев /главен ръководител във военния проект за Космически войни на Руската федерация/. Въпросните заводи имат стратегическо значение за руската Стратегия за развитие на електронната промишленост, която е тясно обвързана с глобалната военна доктрина на тази държава. Висшестоящата компания се допълва от шефа на Борда на директорите на една от най-големите руски банки “Инвесторгбанк”. Именно тази банка е един от основните финансови кредитори на руското правителство в периода от 2008-2010 г. Групичката, скрита зад верига от офшорки, имала интерес да сложи ръка върху завод за електронни изделия у нас.

Корпорацията “Аламак” е включена във федералния справочник “отбранително – промишлен комплекс на Русия 2007 – 2008 г.” – гласи съобщение в сайта на фирмата. Tя е създадена през 2006 г. като собствеността е поделена между “Инвестторгбанк” и компаниите “Максимум” и “Алтаир”. “Аламак” има мажоритарно участие в заводи за телекомуникационно оборудване, приборостроене и електроенергетика в Русия.

След като беше разобличен, Маринов използва властовия си ресурс, за да излезе в национален ефир и да опровергае разкритията ни. Ето неговото изявление и отговора на Биволъ след опорните изявления на Павел Маринов:

В крайна сметка тогавашната Комисия Златанов за установяване на незаконно прифобито имущество установи, че Маринов действително е нарушил Закона и не е декларирал скрити офшорки, но нямало да бъде подведен под съдебна отговорност за това. Колко удобно и типично за българския “Преход”!

От финансова измама зачената в Москва изпищя и известен футболист.

„Още помня деня в който Леонид Шопов ми предложи да правим бизнес. Беше някакъв празник и аз бях при готвача на посолството ни в Москва. Бяхме си сипали по една ракийка…” – така започва разказа си таранът на Левски – София Цветан Генков.

Общият бизнес обаче се превръща в кошмар. Години наред Генков не може да си върне 200 000 евро, срещу които получава нива за …. 900 лв. Лицата, ужилили централния нападател на Левски са в тесни отношения с червения гаулайтер и областен управител на Бургас Павел Маринов. Недосегаем за правосъдието, той лично се намесва и сплашва адвоката на семейство Генкови.

Крупна далавера със земя в Слънчев бряг

Земята под и около почивната станция на Министерски съвет в к.к. Слънчев бряг тайно и в нарушение на всякакви законни процедури е деактувана като държавна собственост. Актът е издаден от областния управител на Бургас Павел Маринов. Той е бил нелегално вписан от Агенцията по вписвания на 18.07.2014 г.

Действията на Павел Маринов срещу Природата

Какво ли означава спорното кадрово решение на министър Асен Личев? Снимка: BgOnAir

Най-скандалните и недопустими в случая действия от краткия, но славен управленски бекграунд на Павел Маринов са тези срещу природни забележителности. В началото на 2014 г. мутри на Таки нахлуха и започнаха да строят заведения в Природния резерват “Ропотамо”. Нарушенията бяха разкрити от Биволъ и констатирани от РИОСВ Бургас. Служители на фирмата “Венис Марина”, свързана с наркотрафиканта Христофор-Амантинидис-Таки са окупирали пристана за лодки в резерват Ропотамо, въпреки прекратения договор от страна на РИОСВ, заради нарушения. Това бе категорично доказано в проучвания на Биволъ.

След като мутренските бригади обаче отказаха арогантно да изпълнет предписанията на екоинспекцията и да освободят резервата, РИОСВ потърси съвсем логично и по подразбиране съдействие от Областния управител Павел Маринов, като директен представител на правителството и най-висша инстанция на държавната власт в региона.

Настоящият Директор на същата тази РИОСВ обаче тогава игнорира сигнала на екоинспекцията и взе страната на мутренската фирма. Павел Маринов отказа извеждането от резерват Ропотамо на фирмата “Венис Марина”, с което на практика директно обслужи престъпните интереси. Подобна арогантност и симбиоза в мутренските престъпления защитени от държавните власти, типична за тъмните години на “Прехода”, ни даде основание да напишем с пълно основание, че България се е превърнала в “Европейския резерват на Мутрите”.

Днес Служебният кабинет назначен от Президента Румен Радев, в лицето на Министър Асен Личев сложиха незаличимо петно върху своята претенция да бъдат носители на Промяната, срещу Задкулисието, вдигнали юмрук с призива “Мутри Вън”. С действията си те прокламират и реализират вече обратното: “Мутри Вътре!”

Очаквайте нови разкрития на Биволъ за Подмяната.