164 милиона лева задължения към НАП на фирми свързани с Досиетата Пандора

164 милиона лева задължения към НАП на фирми свързани с Досиетата Пандора

Документи от глобалното журналистическо разследване Досиетата Пандора разкриват връзки на собственици на офшорки с 68 фирми в България, които са натрупали общо 164 милиона лева задължения към НАП.  С времето някои от задълженията са отписани и актуалния дълг на тези фирми към фиска е спаднал на 148 милиона лв. Списъкът на фирмите може да бъде видян тук.

Търсачката на БРРД засече 8 фирми от тях сред отписаните 3 милиарда дългове през октомври 2020 г. Тогава НАП е отписала 8,5 милиона лева задължения на 8-те фирми. Това продължава да се случва и по време на мандата на служебното правителство. През юни 2021 г. и съвсем наскоро през септември 2021 г. ръководената от Румен Спецов НАП премахва от списъците с длъжници още две фирми свързани с лица с офшорки от Досиетата Пандора, едната с 6 милиона лева задължения, а другата с над 0,5 милиона лева задължения.

Някои от притежателите на офшорки са били собственици или управители на фирмите длъжници и са ги прехвърлили на т.нар. “сламени лица”, най-често безимотни и социално слаби, от които държавата не успява да събере задълженията и те биват отписвани по давност. Сред притежателите на офшорки има и т.нар. професионални “чистачи на дългове”, за които не веднъж през годините са правени журналистически разследвания. Други са били в управителните съвети или прокуристи на някои от длъжниците. Днес част от фирмите са в процес на ликвидация или вече заличени, други са без имущество и събирането на задълженията им ще е почти невъзможно, но има и 11 фирми с имущество, върху което е наложено обезпечение (втори списък). Те се открояват в подробният списък по-долу с отбелязаното във втора колона “с обезпечение”.

BIRD.BG е партньор на ICIJ в разследването и продължава да изследва информацията за близо 200 лица с българско гражданство или живеещи в България, които се появяват в Досиетата Пандора и има вероятност информацията връзките на фирми длъжници на НАП да бъде допълнена.

Българските политици в Досиетата Пандора разкрити до момента са Делян Пеевски, Николай Младенов, Николай Бареков, и Арбен Хавальов. Освен тях в досиетата фигурират едри финансисти, адвокати, лица свързани с многомилионни измамни схеми, но също така и предприемачи с редовен бизнес, без видими политически протекции, които са регистрирали офшорни фирми и са ги обявили пред българските власти.

Разследването на BIRD.BG разкри и тайните офшорки на собствениците на Първа инвестиционна банка Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които през годините са получили кредити за над милиард лева от собствената им банка. Офшорните им фирми са използвани и в схеми за рекетиране на бизнеса с краен бенефициер Делян Пеевски.

След избухването на скандала с Досиетата Пандора няколко български институции, сред които и НАП, обещаха да разследват лицата с офшорки, но единственото публично известно действие до момента е привикването на Делян Пеевски в ДАНС.

Прави впечатление, че българският списък “Магнитски”, изготвен от Министерството на финансите, до момента не е разширен с новите офшорки на Пеевски, които изскочиха от Пандора. Там не фигурира и адвокат Александър Ангелов, на когото Пеевски е прехвърлил две офшорки.

Тази публикация дава гласност на фирмите длъжници на НАП и няма за цел да разкрива връзките и да обявява имената на физическите лица, но BIRD.BG разполага с тази информация. Разкритията ще продължат и някои от тях ще попаднат в бъдещи публикации.