Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов пред Нова тв.

„Трябва да си ги върнем като държава, както и да си опазим дюните, не само заради самото опазване, но и като нещо, което да привлича туристи”, добави министърът.

Корупцията нанася огромни щети, а понякога дори убива. Има много примери, за които не можем да обясним нещо случило се, освен с корупция, коментира Сандов. И призова всеки, който има сигнали за корупция, да ги подаде. Според него трябва да се направи щателна проверка на плажовете у нас. 

Сандов обясни, че ще издаде инструкции на сайтовете на всяка една регионална инспекция по околна среда на заглавната страница да стои публичен регистър за всяко едно намерение, което е влязло във ведомството за това дали върху него да се извършва оценка за въздействие върху околната среда. “Ще направим така че да се прилагат такива планове върху по-големи територии, за да не се налага всяка една малка къщурка да минава и тя през тази процедура. Така ще облекчим бизнеса, който се опитва да прави неща на места, където е позволено, ще казваме къде не може и ще свалим с около 70% работата на регионалните инспекции”, добави той.

Той коментира и предполагаемите причини за бедствено положение в части от Южна България след обилните дъждове. „Мостовете, които видяхме срутени, не са стари. Тези в Родопите са на векове и продължават да са там. Правени са някога, защото на 100 години е идвала висока вълна, но днес те са непокътнати. Проблемът с новата инфраструктура е, че тя не предвижда. Няма мисъл и структура”, посочи Борислав Сандов.

По думите му канализационните системи също трябва да са добре почистени и не трябва да се издават разрешения за строеж в близост до реки.

„Истината е, че в България има много документи, които стоят по шкафовете и нямат приложение. Имаме Стратегия за адаптация към климатичните промени. Макар и късно завършена, тя съществува и сме платили доста за нея като държава. Трябва да я извадим и да я вкараме в приложение. Тя ще реши част от проблемите”, каза Сандов.