ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ СБОРНИКЪТ „ЩЕ ВИ РАЗКАЖА ЗА МОЯ СПАСИТЕЛ”

ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ СБОРНИКЪТ „ЩЕ ВИ РАЗКАЖА ЗА МОЯ СПАСИТЕЛ”
Излезе от печат сборникът „Ще ви разкажа за моя спасител” с творби, получили награди и номинации на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Сборникът съдържа 30 разказа на млади автори от България, Словакия, Израел, Германия и Полша – забележителна колекция от истории, уловили цялата тревожност на времето от средата на 20 век, Втората световна война и Холокоста. За да отговорят на темата и критериите на конкурса, младите разказвачи изписват и обобщават човешки характери и драми, възходи и падения, нищят и събират истории, в които действителното и въображаемото са напълно равностойни – светът рязко се е променил, нищо не е както преди, на някои бъдещето е отказано, за други – то е въпрос на морал и съвест.
През 2021 година литературният конкурс на Център „Алеф” за първи път излезе отвъд границите на България и бе обявен като международен. По темата „Ще ви разкажа за моя спасител” разкази написаха 180 ученици от пет страни. Две комисии – за български и чуждестранни автори оцениха творбите и излъчиха най-добрите, събрани в едноименния сборник.
Изданието съдържа 256 илюстровани страници. То представя литературния конкурс от неговото възникване през 2013 г. досега, като поставя фокус върху последното, осмо издание, оценката на журито и на всички, помогнали за реализирането на голямата идея паметта да бъде съхранена и младежите вдъхновени за бъдещи литературни изяви – дипломати, представители на държавната и местната власт, на образователните структури. Публикувани са и впечатления на финалисти, присъствали на церемонията по награждаването в Бургас през юни т.г., която неизменно, след всяко издание на конкурса, оставя незабравими спомени, създава нови приятелства и възпламенява желание за следващи творчески успехи.
Сборникът „Ще ви разкажа за моя спасител” е четвъртото поред книжно издание на Център „Алеф”, което събира отличени в различните издания на конкурса творби. През 2019 и 2020 година излязоха сборниците с разкази от първите седем издания на конкурса: „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, Да обичаш, въпреки…” и „Аз съм един от тях – българските праведници на света”, които Министерството на образованието определи като уникално учебно помагало за изучаването на история и литератури и го включи в националната кампания „Час по достойнство”. Център „Алеф” се надява и последното му издание – „Ще ви разкажа за моя спасител” да се превърне в настолна книга, ценен помощник и допълнение към българския литературен и исторически архив.
Сборникът „Ще ви разкажа за моя спасител” е издаден с финансовата подкрепа на Община Бургас.