Полският музей „Полин” подпомага Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“

Музеят за история на полските евреи „ПОЛИН” за втора година подкрепи Международният литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“, организиран от Център Алеф. Информация за деветото издание на надпреварата бе публикувана в сайта на музея, както и във фейсбук профила на музейния образователен център (POLIN Museum Educational Centre).

Петима млади автори от Полша взеха участие в миналогодишното издание на конкурса. Двама от тях бяха поканени на церемонията по награждаване в Бургас на разноски на организаторите. Пьотър Степулак от Варшава спечели трета награда в категория „чуждестранни автори”, а Зузанна Чайка от Биелско-Биала получи поощрителна награда.

Техите разкази може да прочетете тук: http://alef-bg.org/category/%d0%bd%d0%be%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b8-2021/

Център „Алеф” изразява искрени благодарности към Музеят „ПОЛИН” във Варшава за безусловната подкрепа, която показва към значимата инициатива на дружеството за поредна година. Очакваме още повече млади творци от Полша да се включат в тазгодишното девето издание на конкурса и да станат част от нарастващата младежка общност на Алеф, която всяка година се обединява около смисъла на това да помним мрачните уроци от Холокоста, за да не се повтарят никога.

Музеят „ПОЛИН”е създаден през 2005г. в партньорсто между Асоциацията на Еврейския исторически институт на Полша и Министерството на културата и националното наследство. Той представя 1000-годишния живот на евреите в полските земи и се превръща в място за срещи и диалог между онези, които искат да изследват еврейската култура и онези, които са готови да се изправят пред стереотипите и да се противопоставят на ксенофобията и националистически предразсъдъци, заплашващи днешните общества. Чрез популяризирането на идеите за откритост, толерантност и истина, музеят „ПОЛИН” допринася за взаимното разбирателство и уважение между поляци и евреи.

През 2016 г., Музеят за история на полските евреи „ПОЛИН” печели награда за Европейски музей на годината (EMYA 2016).