ЛИТЕРАТУРНАТА ИЗПОВЕД НА ВИВИАНA АССА „МОЯТ ШАБАТ” ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНА В БИБЛИОТЕКАТА НА 19 АПРИЛ

Книгата „Моят шабат” на Вивианa Асса е вълнуващо словесно приключение, в което стария Бургас е постоянен фон и дори действащо лице – Халите, Славейковото училище, атмосферата в театъра, морето, глухите улички и неподражаеми персонажи от близкото минало.

 

От всяка страница на тази литературна изповед струи човечност, великолепно разказани спомени, поднесени с ярка, емоционална реч. Бургазлии и гости на града ще имат възможност да се срещнат с авторката на „Моят шабат”, която ще бъде в компанията на своя съпруг и издател – талантливият поет Румен Леонидов. Проявата се организира по покана на Община Бургас и е част от празничната програма по повод първия рожден ден на Центъра за съвремено изкуство и библиотека.

Литературната среща ще се състои на 19 април, от 18.00 часа, в зрителна зала, ет. 2, Център за съвременно изкуство и библиотека.

В „Моят шабат” морският ни град оживява в десетки колоритни образи, в усещането за свързаност с поезията на Христо Фотев и Петя Дубарова, в описанията за морето и малките улички. Повествованието обогатява познанието на читателя за етнопсихологията на българските евреи през ХХ век и тяхната роля в историко-културните събития в града и страната.

„Бургас наистина е особено населено място, освободено от предразсъдъци, може би и затова различните етноси тук живеят лесно”, споделя Вивианa Асса.

Книгата „Моят шабат” е отличена с Националната награда „Христо Г.Данов” през 2020 години.

Поетът Николай Милчев споделя:

„Гледам корицата на книгата и я възприемам като стъклопис, над който започва въздухът на небесния човешки живот. Искам да Ви призная, че от много време не съм чел толкова безхитростна, чиста и сладка книга. Много отдавна не съм гледал как едно родословно дърво може да оживее пред очите ми. …”

Проф. Коста Костов споделя:
„Книгата е прочетена на един дъх. …Някога, когато бях съвсем начинаещ лекар и прекарвах част от времето си във вътрешните отделения на окръжната болница на Бургас, се случваше да се срещам с д-р Асса, най-опитния офталмолог в града. Тогава не подозирах, че след години, член на фамилията Асса ще стане един от най-добрите ми приятели. На Виви и бургаския зет Румен Леонидов, дължа много от най-вдъхновените си срещи в живота. Тази книга ще ме върне към някои от тях…..

Ние, бургазлиите, си обичаме града и “Моят шабат” е полет към нашето минало, докосване до “духа на мястото” със слънчевите летни утринни улици, крясъци на гларуси, плисък на вълни и параходни сирени. До онези личности и случки, които са вдъхновили Вивиана Асса.”

Литературният критик Георги Цанков споделя:

„Моят шабат е една от най-изповедните, най-разтърсващите, най-човечните книги, появили се през последните години!”

За автора: Вивиана Асса е родена в Бургас. Завършила е Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Била е редактор в Агенция „София прес“ и заместник главен редактор на вестник „Ние, жените“. Има публикации във вестниците „Стандарт“, „Труд“, „Поглед“, „Дневник“, както и в списания „Септември“, „Български месечник“, „Море“, „Съвременник“ и др.
Автор е на книгата „Любовни убийства”. Печели награда за разказ в литературния конкурс, организиран от Форума на жените от Средиземноморието, Марсилия, 2002.