250 украински деца – бежанци получиха Великденски подаръци

Американската фондация SPENCE-CHAPIN и Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”  осигуриха дарението

В навечерието на Великден Американската фондация SPENCE-CHAPIN и Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” направиха дарение на децата на украинските бежанци, настанени в хотел „Шипка” в Китен. Двете организации изненадаха и зарадваха с 250 големи пакета с бисквити, шоколади, кроасани, натурални сокове и други любими детски лакомства украинските деца.

В хотел „Шипка” вече повече от месец са намерили подслон, храна и топли грижи около 350 украинци, предимно майки с деца, основно от района на Харков. Общо в Китен са настанени над 1000 бежанци от Украйна.

Емоционалната среща започна с минута мълчание за всички жертви на руската агресия от последните два месеца. Двеста и петдесет деца със сълзи на очи пяха патриотични песни и издигнаха своя глас за благодарност към България. Неочакваните подаръци зарадваха украинчетата и техните родители и провокираха много детски усмивки и прегръдки. На събитието, организирано с помощта на Почетното консулство на Украйна в Бургас, присъстваха кметът на община Приморско Димитър Германов и кметът на Китен Николай Марков. Те заявиха пред стотиците бежанци, че ще направят всичко възможно те да се чувстват спокойни и обгрижени.

„Искаме да създадем на децата, прогонени от Родината им, празнично настроение в тези светли дни. Те получават от нас подаръци, които са символът на детството. С нашата инициатива освен да създадем радост на децата, ние изразяваме и нашата позиция на съпричастност към Украйна, издигаме глас срещу войната. За нас е повече от печално, че тези деца стават свидетели на унищожение и смърт и психическата травма ще остане завинаги в тяхното съзнание. Българското общество има вековни традиции в приема и спасяването на хора от други етноси, бягащи от геноцид и война. България приютява бягащите от турския геноцид 22 000 арменци в началото на 20 век, а преди 80 години, спасява близо 50 000 български евреи от Холокоста. Това е най-големия морален капитал на нашата страна. Затова и днес вълната на съпричастност към бягащите от войната в Украйна е норма на човещина и достойно поведение.” бе част от обръщението на  Алберта Алкалай, председател на ЦЕБС “Алеф”.

Думи на признателност изрази от името на украинските бежанци Милчо Милев, собственик на лагера. Той не скри обаче и тревогата си за по-нататъшната съдба за украинците, настанени в „Шипка”.  Очаква се на 1 юни държавата да прекрати  програмата за помощ към хотелиерите, приютили бежанци. След спирането на  субсидиите съдбата на повечето от тези деца е неясна. Това са деца, чиито майки не разполагат със средства, някои от тях са сираци и без възможност за самостоятелно препитание. Център “Алеф” отправя апел към правителството да подходи отговорно и избирателно спрямо прекратяване на помощите за настаняване на украински бежанци.

Фондация SPENCE-CHAPIN е неправителствена организация, със седалище в Ню Йорк, която предлага качествени услуги за осиновяване вече повече от 100 години. Нейната мисия е да намерят нови родители на деца в нужда в САЩ и в други страни по света. Клара Спенс и д-р Хенри Чапин през 1900 година създават детски ясли от загриженост към бездомните бебета, изоставени в болници и приюти.

Център за еврейско-българско сътрудничество е неправителствена организация. Основната й мисия е да популяризира изключителния акт на хуманизъм на българското общество преди 80 години и спасяването на 50 000 евреи от Холокоста. Сдружението е организатор на международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява  цяла вселена”, в който до момента са взели участие над 1500 младежи от 8 държави. С инициативите си  “Алеф” се противопоставя на всички форми на антисемитизъм, расизъм, геноцид и език на омразата.