Зеленски отговори на предложението за преговори с Русия: „Има по-добра идея“

 

Светът трябва да се обедини и да помогне на Украйна да победи Русия, а не да се опитва да преговаря с Кремъл за възможността за ескортиране на хранителни товари в Черно море .

 Според съветника на ръководителя на кабинета на президента Михаил Подоляк, Западът трябва да помни, че заради Руската федерация стотици милиони хора по света са застрашени от глад.

Тази реакция на Подоляк се появи след публикацията в сп. The Economist, където журналисти говориха за възможността за избягване на глобалния глад, включително за африканските страни. Един от вариантите за излизане от проблемната ситуация беше предложението за „преговори“ с Руската федерация и Украйна за регистрация на международни конвои. Твърди се, че такъв ескорт може да се появи на товарни кораби в Черно море, превозващи храна.

„Договаряне със страна, която взе стотици милиони хора за заложници? Имаме по-добра идея: светът трябва да се споразумее за прехвърлянето на MLRS системи и други необходими тежки оръжия в Украйна, за да деблокира Черно море“, каза Подоляк.

Според него Украйна може да се справи по-нататък сама – за да може да се движи свободно в Черно море.

Припомняме, по-рано „Телеграф“ разказа как украинските власти се опитват да заобиколят блокадата на Черно море и да помогнат на света с хранителни доставки. За това се използват допълнителни маршрути по суша.

https://telegraf.com.ua/politika/2022-05-21/5705723-ssha-ne-budut-postavlyati-novitni-zrk-patriot-do-ukraini-dzherelo-proyasnilo-situatsiyu