На входа и изхода на Лукойл Нефтохим стои компанията Литаско, която продава на рафинерията петрол Уралс на цена с $35 на барел по-висока от пазарно постижимата.

Зададох въпрос на вицепремиера Василев относно рафинерията Лукойл и цената, на която купува петрол сорт „Уралс“. От отговора му стават ясни няколко шокиращи неща:
1. На входа и изхода на Лукойл Нефтохим стои компанията Литаско, която продава на рафинерията петрол Уралс на цена с $35 на барел по-висока от пазарно постижимата. В резултат на това пряката загуба за българските потребители е в размер на над 200 млн. лв. месечно.
2. Рафинерията ползва различни видове петрол (извън руския) и няма никакъв проблем да преработва нефт от Тунис или Ирак.
3. Лукойл Нефтохим може да произвежда горива на значително по-ниска крайна цена, стига да купува петрола на пазарни цени, вместо на определените от Литаско.
Извод: Литаско е на входа и изхода на бургаската рафинерия. Затова тя печалби не отчита – те остават в Литаско. Литаско е регистрирана в Швейцария и е съвсем ясно къде отиват печалбите, генерирани от Лукойл Нефтохим – вместо в държавния бюджет, в джобовете на собствениците на Литаско.
https://www.facebook.com/mirchev.ivo