Лукойл генерира български паспорти за руснаци, но не и печалби и данъци за България

Лукойл генерира български паспорти за руснаци, но не и печалби и данъци за България

ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас от 20 години не отчита печалби и не плаща данъци в България. Това обаче не пречи руснаци шефове в ЛУКОЙЛ да получат българско гражданство за особени заслуги в икономиката. Освен тях българско гражданство по заслуги са получили и поне 3-ма баскетболисти, треньор и дори дизайнер на инфраструктурни проекти, всичките свързани с ЛУКОЙЛ.

Войната в Украйна хвърли ярка светлина върху яхтите, самолетите и именията, притежавани от най-богатите граждани на Русия в цял свят, но има още една много търсена луксозна стока – паспортите, пише Bloomberg. В Европа през последните десет години 4000 руснаци са получили т. нар. златни паспорти, като са инвестирали над 3 млрд. евро в имоти и други активи, показва анализ на Европейския парламент.

Гражданство за особени заслуги като шефове в ЛУКОЙЛ

Илшат Миргазиянович Шарафутдинов – председател на УС на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ от ноември 2016 г., е руски гражданин притежаващ удостоверение за постоянно пребиваване в Република България. Той се присъединява към екипа на ЛУКОЙЛ в Бургас през 2000 г, а от 2009 г. е член на управителния съвет. Като се има предвид историята на предишни ръководители на ЛУКОЙЛ в България, няма да е изненада ако вече е задвижена процедура и той да придобие българско гражданство.

Евгений Владимирович Турлъкин е член УС на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас” от 11.12.2009 г. до 30.09.2019 г. Подписаната от него през 2009 г. декларация, вписана в Търговски регистър, е в качеството му на руски гражданин, притежаващ карта за продължително пребиваване в България. При освобождаването му през 2019 г.  документите подадени в Търговски регистър вече са в качеството му на български гражданин. Не е ясно на какво основание е придобил българско гражданство.

Сергей Михайлович Андронов, роден в Русия, до 08.11.2016 г. член УС на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас”, става български гражданин с указ по преписка 2079/2015. Предложен е от Божидар Лукарски за „Особени заслуги в сферата на икономиката. Заема ръководна длъжност в нефтопреработвателно предприятие”. За гражданството му съобщава най-напред Медиапул през февруари 2021 г.

Николай Николаевич Ивчиков, роден в Русия, до 25.07.2008 г. член УС на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас”, става български гражданин с указ 29 от 23.03.2007 г. по преписка 3/2007. Предложен е от Румен Овчаров за „Особени заслуги в сферата на икономиката. Ръководител на голяма компания, чиято дейност подпомага развитието на икономиката и енергетиката”.  /Медиапул през април 2012 г./

Алексей Юриевич Беленкий, роден в Русия, с украинско гражданство, като член на УС на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас”, става български гражданин с указ 42 от 28.04.2006 г. по преписка номер 14194/2005. Предложен е от Мирослав Севлиевски за „Особени заслуги в сферата на икономиката. Принос в енергетиката, посредством заемане на различни ръководни длъжности в едни от компаниите – световни енергийни лидери”. Разследване на Биволъ през 2018 г. открива резиденцията на Беленкий край Созопол, където никой не го e търсил докато е издирван чрез Интерпол. Обстоятелствата около получаването на българското му гражданство са съмнителни.

Освен ръководители на ЛУКОЙЛ в България с българско гражданство по заслуги са се сдобили и поне 3-ма баскетболисти на „Лукойл Академик”, треньор и дори дизайнер на инфраструктурни проекти, все свързани с ЛУКОЙЛ.

Валентин Златев – дългогодишен шеф на Лукойл и “руски резидент”

Данните за намеса на руските служби и за конкретни „проводници“ на руско влияние у нас през „Лукойл“ са налични от повече от десетилетие назад. В дипломатически грами от 2006 г., публикувани от Wikileaks и Биволъ, посланникът на САЩ у нас Джон Байърли отбелязва, че Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България” Валентин Златев.

Информацията за ролята на “Лукойл” в икономическия възход на охранителната фирма на Борисов – ИПОН е дори по-стара. ИПОН става фактор след като в края на 90-те получава от рафинерията договор за охрана на нейните тръби и съоръжения.  И това е отразено подробно в доклада на Байърли.

 14. (S/NF) Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки с директора на „Лукойл България” Валентин Златев, изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов. Кметът ангажира „Лукойл” в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: Лукойл се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на Лукойл. Въпреки че сделката изглежда “танто-за-танто”, публичните договорки на Борисов с „Лукойл” са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали.”

В друг доклад от 2005 г., подписан от професионалния разузнавач Джеймс Пардю, се открива информация, че американските служби подозират „Лукойл България” и Валентин Златев във връзки с руското разузнаване и прокарване на интересите му в България.

Българските операции на Лукойл, чрез Златев, са заподозрени в тесни връзки с руското разузнаване и организирана престъпност.”

Снимка: Илшат Шарафутдинов (вдясно) – председател на Управителния съвет на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ и Владислав Братчиков – първи зам.-председател на Управителния съвет и главен инженер, гордо закичени с черно-оранжевата „георгиевска лента“ на 09 Май 2020 г. в Бургас.