СНИМКИТЕ КОМПРОМАТ ЗА БОРИСОВ СА ПРАВЕНИ 2017-2019, БЕЗ „ФОТОШОП”, БЕЗ МОНТАЖИ, САМО ДАТИ СА КОРИГИРАНИ

Снимките компромат за Борисов са правени 2017-2019, без „Фотошоп”, без монтажи, само дати са коригирани

Защо Гешев не публикува методологията и резултатите от експертизата на снимките от спалнята на Борисов? Нашата експертиза е публикувана и в снимките не се откри…

Вижте повече

„Биволъ” и “E-вестник” дадоха за техническа експертиза снимките от спалнята на Борисов, разпратени до няколко издания.

Проверявани бяха общо 9 различни снимки, 5 изпратени на електронната поща на “E-вестник” и 4 изпратени на „Биволъ”. В интернет циркулират и други снимки, изпратени до други сайтове, но поради липса на достъп до оригиналните файлове те не са обект на този анализ.

Кой и кога е пратил снимките?

Снимките са изпратени от различни податели през сървъра за анонимна поща guerillamail. Този сайт генерира еднократни адреси за всяко изпратено съобщение. До “E-вестник” е писал потребител  ldq05x+7i9k23ln9dhdg@guerrillamail.com в 10:20 ч, българско време. До „Биволъ” е писал ldq21z+1f4k2yjw5rp9o@guerrillamail.com в 10:34 българско време.

Има ли монтаж?

Няма фотомонтажи или фалшифициране с фотошоп, каквито предположения се ширят в коментарите на политици, анализатори и в социалните мрежи.

От 9-те снимки 3 са напълно „девствени”, не са пипани с „Фотошоп”, нито са променяни датите на заснемане в метаданните (бел. ред. – метаданни са описателен текст, интегриран в кода на снимката, в който се съдържа времето на заснемане, вид фотоапарат, смартфон, данни за диафрагма, скорост и др.). В останалите 6 снимки има промени в метаданните, с цел да се заблуди за времето, по което са правени. Но експертиза установи и реалните дата и час на заснемането (посочени са по-долу). Те се откриват в полето обозначено с шестнайсетичен код 0x0132 (DateTime или Modify Date). Спесификацията на това поле може да се види тук.

Тази дата явно е убягнало на лицето, което е пипало датите, но е манипулирало полетата 0x9003 Date/Time Original (виж тук) и 0x9004 Create Date (виж тук).

Снимките са проверявани с програма, която регистрира употребата на софтуер. На снимката със спящия Борисов има регистрация на малък брой данни за употреба на Adobe Photoshop. На останалите няма.

Във файла Bace_nanka.jpeg има следи от използване на Adobe Photoshop

Проверката не се изчерпва само с тази техническа експертиза на тяхното описание (метаданни). Снимките са разглеждани детайлно с увеличения до 1600%, за да се търси намеса в изображението или съмнителни промени. Увеличавани са детайлите на всяка снимка, за да се установят и подробности за предметите и каква връзка имат с обстановката и обитателя на спалнята.

Правени са специфичните анализи Noise Analysis, Error Level Analysis, Luminance Gradient, Clone Detection и Level Sweep, които не говорят нищо на широката публика, но специалистите могат да извършат същите проверки и да потвърдят резултатите.  А те показват липса на следи от монтаж. Ето защо публикуваме архив с всички анализирани снимки във вида, в който са получени и с тяхната контролна сума. За три от снимките в архива са включени и файловете от анализа. Можете да го изтеглите тук.