Абсурд: Настаниха Давид от Несебър в мигрантски лагер

29-годишният Давид е израснал в морския град, но е застрашен от депортация, защото няма документи

Давид Акопян, който е израснал в Несебър, е настанен в лагера за мигранти в Бусманци, защото нямал документи за самоличност.
Младият мъж живее в морския град вече 26 години. Роден е в Армения, но дошъл в България с майка си и баба си, когато бил баба.
„Ние го познаваме като добро момче. Как е възможно това да се случи на него?“, каза пред камерата на bTV Елена Николова, която работи в един от магазините, където са поставени кутиите за дарения за Давид.
„Майка ми се е опитвала да му оправи документите, но просто не е станало това нещо и след като е навършил 18-години вече са му казали, че няма как да му направят тези документи“, разказа братът на Давид – Дейвид Дяков.
Майката сключва брак с българин, който обещава да осинови Давид. Това обаче така и не се случва. Вместо това семейството е подложено на системен домашен тормоз.
Давид е единствената опора за брат си и майка си – макар и по документи такъв човек в България да не съществува.
„Поради липса на документи той не може нито да завърши образованието си, средното си образование, нито да се яви на матура. Има голям интерес и към психологията, и към литературата. Това са предмети, които изключително много му вървяха в училище“, разказва приятелка на Давид – Весела Велкова.
Негови съученици споделиха пред bTV, че в ученическите си години Давид е бил изключително позитивна, инициативна и артистична личност.
На 9 март младият мъж отива с приятели до Варна и е задържан при рутинна проверка. Така се озовава в лагера за мигранти в Бусманци, на общо основание с всички нелегално преминали границата ни.
Давид обаче е прекарал целия си живот у нас и иска да продължава да живее в България и да работи като всички останали. Ако се върне в Армения, трябва да стане военнослужещ, защото страната е във военен конфликт с Азербайджан.
За да се освободи от военна служба, Давид трябва да си я откупи като заплати на арменската държава между 5 и 7 хиляди долара. Сумата е непосилна за семейството му.
Затова се организират благотворителни кампании.