Арести по настояване на новата Антикорупционна комисия

Шефката на Агенция „Митници” Петя Банкова и заместникът й Людмил Маринов са задържани вчера, 3 април 2024 г., за 24 часа по Закона за МВР. Общо задържаните са седем. По данни на медии става дума за първото досъдебно производство на новата антикорупционна комисия, която заработи от 1 март 2024 г.. То е образувано по условията на неотложност и претърсвания е имало на адреси в София, Хасково и област Пазарджик.

Събраните до момента доказателства по разследването се докладват на Софийската градска прокуратура, която следва да прецени на кои от заподозрените ще бъдат повдигнати обвинения и за какво. Разследването, в което участва и ДАНС, е за покровителство на контрабандни канали.

Петя Банкова беше изведена Дирекцията на Агенцията на Митници и отведена в Антикорупционната комисия за разпит. Обискирани бяха кабинетът на Банкова и жилището Й. Обиски са извършени още в дома и кабинета на Людмил Маринов. Банкова и Маринов се познават отдавна. И двамата са били служители на ДАНС, преди да се прехвърлят в митниците.

„В дома на госпожа Банкова не е намерено нищо, бяха иззети лични записки, тъй като изучава много езици и знае, от дома и й взеха договора за потребителски кредит на съпруга й. От кабинета на госпожа Банкова бяха иззети документи, в които тя си е водила бележки относно контрабандни канали, за които тя прави разработка как да бъдат разбити, много е интересно, че бяха иззети точно тези записки. И това бяха единствените иззети документи със служебния й компютър”, каза Аделина Натина, адвокат на Петя Банкова

Според източници разследването е за покровителстване на контрабандните канали на Николай Николов – Паскал, за когото си твърди, че е контрабандист номер 1 и през последните две години дейността му се била разраснала значително. По разследването е задържан и мъж, отседнал в голям столичен хотел.