Бедна България си хапва свинско с 26% по-висока цена от тази в ЕС

Не стига, че свинското месо у нас е на цени с 26 % по-скъпи от тези в ЕС, ами и тази година то е поскъпнало с повече от 9%, като само през октомври поскъпването общо за хранителните стоки е с 0.9%… Видими тиквени (герберски) резултати ?!!

Свинското в България е с 26% по-скъпо, отколкото е средната цена в Европейския съюз. У нас килограмът трупно месо клас Е е 2,08 евро, а в рамките на ЕС е 1,65. Толкова е било и в България през 2016 г., но имаме значително поскъпване. Това положение прави българина да консумира едва 53 на сто от това, което консумира средно европеецът в ЕС ????

В богатите държави на общността свинското месо е най-ена втино, което се обяснява с развитото селско стопанство – нещо, което ние имахме, но за 28 години успяхме да унищожим и сега сме вносител, което оскъпява продукта.

Най-скъпо е свинското в Малта, чиято обща площ е 318 кв.км (над 300 пъти по-малка от България), така че там няма място за свинеферми, а всичко е вносно от Италия. Ние сме трети. Доста по-ниска е цената в богатата Швеция, Великобритания, съседна Гърция, Италия и целия соцлагер. Полша и Естония дори се радват на цена, която е по-ниска от средната за ЕС. На опашката по стойност са най-богатите: Финландия, Дания, Франция, Холандия и последната Белгия, където заплатите са 8-10 пъти по-високи от българските.

Високите цени и най-вече смешно ниските доходи са ни поставили на незавидното 43-то място по фактическо индивидуално потребление в Европа дори след Турция и Черна гора, които не са членове на ЕС ????

Информацията е точно подходяща на фона на рекордното производство на тикви в България и физически и политически …

Благодарим ти Бойко, че сме №1 по тикви в ЕС ! За свинското ще почакаме още няколко твои „щастливи“ мандата …

снимки – НСИ и 19`

Свободен автор – Философът