Близо 6000 читатели гласуваха за награда на публиката в Единадесетия конкурс на Алеф

Международният литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”, организиран от Център „Алеф”, за втори пореден път ще излъчи победител от вота на публиката.  В сайта на сдружението бяха публикувани номинираните разкази на 20-те най-добри български автори в единадесетото издание на конкурса. За тях в рамките на един месец онлайн гласуваха 5979 читатели.

Тази година над 300 млади автори от България, Израел, Словакия, Полша, Унгария, Украйна, Германия, Румъния и Франция взеха участие в надпреварата. Авторитетното жури номинира общо 30 ученици – 20 от България и 10 от чужбина. Наградата на публиката ще отиде при най-добрия български литературен разказ, определен от читателите.

Отличието е в размер на 500 лева е осигурено от бюджета на Министерството на културата, под чийто патронаж се провежда единадесетото издание на конкурса на тема  „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Носителят на наградата е определен според броя харесвания на номинираните разкази и ще бъде оповестен на официалната церемония по награждаване на 1 юни 2024 г. от 18 часа в Културен дом – НХК в Бургас.

Очаква се награда да връчи Министърът на културата г-н Найден Тодоров.

В годините литературната надпревара се превърна в значим форум за младежко творчество, който получи и институционална подкрепа. В единадесетте му издания досега със свои творби се включиха над 2000 млади автори от 12 държави – България, Израел, Словакия, Полша, Унгария, Украйна, Германия, Румъния, Франция, Австрия, Латвия и Испания.

Номинираните автори ще вземат участие в 3-дневния Международен литературен ученически фестивал „Приятелството – смисъл и спасение”, който ще се проведе от 31 май до 2 юни 2024 г. Фестивални дни ще бъдат посветени на  литературни четения, работилници и практически занимания, водени от популярни писатели като Георги Бърдаров, Румен Леонидов, Доминик Карильо, историкът доц. д-р Ангел Джонев, представителят на Музея „ПОЛИН” във Варшава г-жа Елжбиета Граб и Фелисия Валдман –  директор на Goldstein Goren Center for Hebrew Studies в Университета на Букурещ, Румъния.

Ще бъде прожектиран игралният филм „Приятелството – смисъл и спасение”, продуциран от Център „Алеф”, чиято премиера се състоя през декември 2023 г. Част от програмата на фестивала е и откриването на изложбата „Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи”, дело на историкът доц. д-р Ангел Джонев.

Целта на Център „Алеф”, който финансира цялото пребиваване на младежите в Бургас, е да подкрепи развитието на младите литературни таланти, да насърчи тяхната гражданска ангажираност и да популяризира уникалния акт за спасяването на българските евреи през Холокоста сред младежите на Европа и света.

Кулминацията на 3-дневния фестивал ще сложи тържествената церемония по награждаване на победителите в конкурса, която ще се проведе на 1 юни от 18 ч. в Културен дом НХК. Творбите на отличените участници ще бъдат събрани в сборник. Разказите на най-талантливите автори от единадесетото издание на литературната надпревара ще бъдат публикувани в осмото издание на „Алеф”, което се очаква да излезе от печат в месеците след излъчването на победителите.

Спомоществователи на конкурса са: Община Бургас, Министерството на образованието и науката,  Министерство на културата, Дипломатически Институт към Министерство на външните работи, Национален Дворец на децата, Полски институт в София, Посолство на държавата Израел в България, Посолствата на Полша, Словакия и Германия, Музеят „Полин“ – Варшава, „УТА България Сървисис“, корпоративни и частни дарители и спомоществователи. Медийни партньори са БТА и сайта за разследваща журналистика bivol.bg

 

На снимките: Симеон Добрев и Георги Дичков – носители на Награда на публиката в десетото издание на литературния конкурс на Алеф.