Борисов даде назад за външния министър

Като автентичен българин, на Борисов му дойде тая сутрин втория акъл в главата. И след като се присети (или го присетиха!), че прави поредната си глупост, нареди на Даниел Митов да откаже предложението на служебния премиер Главчев да стане външен министър в правителството. Но това означавало, според изявленията на самия Митов, че сега цялата отговорност за всичко, което става в тая страна, се носи вече от президента.

Това, разбира се, е нонсенс. Задължението на президента е да издаде указ за назначаването на служебен кабинет, което той направи. Но и негово задължение, отново по Конституция, е да гарантира със състава на това правителство, че то ще изпълни основното си задължение – да организира правилното и честно провеждане на предстоящите избори. Което в частност означава този Министерски съвет да е равноотдалечен от всякакви партии, за да няма после съмнения и обвинения, че е наклонил нанякъде везните в предпочитанията на избирателите.

Радев и Главчев са разговаряли днес сутринта, след което, на излизане от Президенството, служебният премиер Главчев обясни кратко на нападналите го журналисти с новината, че няма новина. И че комуникацията с президента продължавала. Което означава, че президентът твърдо е казал, че Даниел Митов не може да е външен министър на страната в конкретния момент, тъй като това е в противоречието концепцията му, а и тази на Главчев, че служебният кабинет в никакъв случай не трябва да бъде партийно обвързан.

Явно е, че сега се търси някакво консенсусно с президента решение за поста пръв дипломат на страната с цел да не се влияе съвсем на предстоящите избори. Което ще стане ясно вероятно в рамките на днешния ден.

Проблемът обаче е очевиден. Президентът, колкото и да се опитват да му го вменяват, няма как да носи каквато и да е отговорност за това правителство, след като то само си взема решенията. И като всяко друго правителство, включително и служебно, носи пълната отговорност за своите действия.

Всичко останало е само предизборна шумотевица. Както и предишното изявление на Митов, пък и на други телевизионни папагали, че страната не можела да остане без външен министър. При наличието на назначен с указа на президента такъв министър, който със сигурност си върши и в този момент работата.

 

Огнян Марков