Бургас отбеляза 210 години от рождението на Тарас Шевченко

Бургас почете паметта на украинския Апостол на Свободата Тарас Шевченко. На 9 март 2024 г. десетки почитатели на великия украински поет, художник и борец са свобода се събраха в Младежкия културен център в Бургас, за да отбележат 210 години от рождението му. Събитието бе организирано от Българския център за славянска култура и духовно развитие и украинската диаспора в морския град с подкрепата на Почетното консулство на Украйна.

„Тук сме, за да си припомним уроците на Тарас Шевченко и да се вдъхновим от неговия дух и постоянство. С гордост и възхищение ще чуем неговите творби, които са се превърнали в гласа на украинския народ, изразявайки надеждите и идеалите за свобода и справедливост. Нека тази инициатива бъде израз на украинското единство, независимо от разстоянията и предизвикателствата, пред които е изправен украинският народ днес”, написа в обръщението си към присъстващите Димитър Караненов – Почетен консул на Украйна в Бургас.

Поздравът на Димитър Караненов бе предаден на присъстващите от Лариса Михалева – секретар в Поче3тното консулство на Украйна.

В творчеството си Тарас Шевченко е въплатил духа на един цял народ, превърнал се в Пророк и Символ на украинците. Силно е вярвал в бъдещето на Украйна. Считан е за основоположник на украинската литература и по негови стихове са изпети повече от 80 песни. Част от тях прозвучаха в залата в изпълнение на деца и млади украинци, които живеят в Бургас: Студио за таланти „TOP STARZ.UA” , ръководено от Юлия Молчанова; Вокално пространство „Музикална територия“ с  ръководител – Христина Блоцка; група момчета “Потомци на казаци”, Вероника Марчук, Алиса Лисенко, Подорожко Варвара.и вокална группа «Ние сме от Украйна» от творческата работилница на Анатолий Демянчук – “Български център за славянска култура и духовно развитие“. Със свои изпълнения се включиха още Танцово студио „Фантазия“ с ръководител Елена Василкова, Мирон Мирза с ръководител Свитлана Ярошенко,
Елеонора Аракелова с ръководител Тетяна Циганок и поетесата Халина Онатска, Сценарият на художествената програма подготви Олга Шандренко.