Бургас ще отбележи паметния за българските евреи 10 март

Филмът „Да помним” ще върне спомена за достойните ни съграждани,  спасили бургаските евреи от унищожение

Бургас ще отбележи 10 март – Ден на спасяването на българските евреи, жертвите на Холокоста и престъпленията срещу човечеството. Инициативата този ден да се превърне в своеобразен урок по краезнание и хуманизъм е на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. В 12 часа на 10 март /неделя/ в Бургас пред паметника на благодарността в Зоната на толерантността в Бургас с венци и цветя ще бъде  отдадена почит към спасителите на бургаските евреи. По-късно, от 17 часа, в зала „Акад. Константин Петканов” на Центъра за съвременно изкуство и библиотека ще бъде показан документалният филм „Да помним”, който  изважда от колективния подвиг на българския народ имената на местни политици, интелектуалци и граждани, оглавили преди 81 години обществения протест срещу подготвените депортация и унищожение на бургаските евреи. Вход свободен.

Какво се случило с евреите от Бургас през 1943 г.? Кои са смелите бургазлии, които не са оставили сами своите съграждани и с риск за живота си са измолили милост за тях? Какво е накарало хората да проявят уникален обществен и личен морал и да окажат съпротива на античовешките закони за масово изтребление на евреите? На тези въпроси отговаря 30-минутната документална лента. Във филма оживяват и спомените на съвременници, преживели ужаса на страха от безпричинно масово изтребление. „Да помним” не само преодолява дистанцията на годините, той представя нов прочит на българската и бургаската история и показва как на фона на нечовешката жестокост към един народ може да се прояви солидарността на друг.

Автор на филма е Алберта Алкалай, председател на Центъра на еврейско-българско сътрудничество „Алеф”. Потомка на спасени бургаски евреи, чрез този филм тя изразява благодарността на всички Недадени евреи от Бургас към  Дянко Пръвчев, Петко Росен, Любчо Зурков, Петър Велчев и много други общественици и обикновени хора, които не са допуснали трагедията, която сполетява еврейските общности в Европа, да застигне и бургаските евреи.

За България 10 март е паметна дата, защото именно тогава през 1943 г. е отменено решението за депортация на евреите към лагерите на смъртта. На този ден всяка година с възпоменателни церемонни, организирани от Център „Алеф”,  Бургас почита паметта на загиналите от  Холокоста и изразява признателността си към смелите българи, дръзнали да се опълчат на хитлеровата военна машина. „Алеф” счита, че  урокът по човеколюбие и съпричастност, завещан от нашите предци, не бива да избледнява. Това е особено важно днес, когато недалеч от нас бушуват войни, загиват невинни хора, възражда се антисемитизмът, а хуманизмът е поставен на изпитание.

Хората държат в ръцете си избора между доброто и  злото, и избирайки доброто, те могат да променят хода на историята. Затова сега паметната дата 10 март придобива особено значение – това е  Ден на човечността.

10 март 2024 г. от 12 ч. пред паметника на благодарността /до хот. България/ и от 17 ч. в Център за съвременно изкуство и библиотека, зала „Акад. Константин Петканов”

Център „Алеф” кани всички, които искат да отдадат почит към спасителите на българските евреи и към жертвите на Холокоста, които искат да заявят волята си да не бъде допуснат поредния акт на масово човешко унищожение.