Вежди Рашидов погреба приживе Райна Кабаиванска

Бившият двумандатен министър на културата на ГЕРБ и „Главен Мултак“ на Република България Вежди Рашидов сътвори невиждан гаф. Народният представител от ПГ на ГЕРБ погреба приживе прочутата в цял свят оперна певица Райна Кабаиванска.

Това не е първият, нито последен гаф на Вежди Рашидов. През 2012 г. от студиото на БНТ той отправи покана към покойната Гена Димитрова. След посещението си в Москва тогава, министърът на културата обяви амбицията си да събере на едно място най-големите ни гласове на сцената на Болшой театър по време на Дните на българската култура в Москва. Тогава той цитира името на Гена Димитрова, която почина през 2005 година в Милано след тежко заболяване. Грандиозната идея на Рашидов била одобрена и от руския му колега Александър Авдеев. „Дойде ни една идея, обсъдихме я с колегите – по време на дните на културата да направим една заря. Давате ли си сметка за каква заря става въпрос? Говорих с Карталов (Пламен Карталов – директор на Софийската опера и балет) по телефона, той беше във Франция на някакъв симпозиум, вика: „Можем ли да съберем най-големите ни гласове от Пендачанска (Александрина) до Гена Димитрова? Най-страхотните от цяла Европа да си съберем хубавите гласове, разбира се и от България включително.
И руските големи гласове и дните на културата да направим в Болшой театър една вечер чудовищна. Тези световни и европейски гласове, да стане един букет, една заря от уникални гласове“. Представете си какво става. То става чудо, аз си го представям. Явно съм човек с образно мислене. Идеята се стори много интересна и на Швидко, и на министъра на културата. Даже го питах мога ли да го обявя пред медиите. Казаха: „Да, обявявайте”. – сподели тогава Вежди Рашидов.

Тази година председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, след гастрол в Москва и опиянен от легендарния Болшой театър, заяви от ефира на Българска национална телевизия, че Райна Кабаиванска ще му пее, въпреки че е умряла.

Райна Кабаиванска е жива и здрава и дай Боже да живее още много години!

Вижте как коментира поредния гаф на екскултурния министър Вежди Рашидов известният скулптор и професор Велислав Минеков:

„В. Рашидов, носител на титлата „Главен Мултак“ пред БНТ:

https://www.bnt.bg/bg/a/sofiyskata-opera-i-balet-s-gastrol-v-bolshoy-teatr

„Помните добре, не сте забраили бех казал, че ше пеят и Борис Христов и Гяуров, Кабаиванска, бех упрекнат от идни доста интелигентни журналисти, ама как ши пей кат е умрела, ами ши пей….“

Призова Гена и закопа Райна. Думи нямам…

Учебно помагало за факултета по журналистика в СУ. „Чепове за зеле“ са онези медии, които пропуснат този пореден скандал.

Интервю в национална медия /БНТ/ водено от командирования за целта журналист Георги Любенов в Москва с бившия министър на културата, главен Мултак и председател на парламентарната комисия за култура и медии В. Рашидов /Веждю Радишев/.
Можем да твърдим, че журналистът не е на „държавна ясла“ по определението на Рашидов. Същият представя т.н. Главен Мултак като специална личност на този гастрол /софийската опера в Москва/ и „специален гост“ пред политически независимата БНТ с „огромно желание и удоволствие“.

Цитати от същото „Интервю“, които чувате, но не се замисляте за значението на думите:

„А сига операта е много серьозно и много колективно изкуство, така че усилията са на сички“.

„Тази идея започна още докъто когато бех министър на вториа мандат“.

„Тогава отзад има Балшой театър има един много приятен ресторант, до три сутринта само с предишния директор водехме един тежък творчески разговор“.

„ Че ний докарахми с маестро Карталов едни от най-големите български гласове за дните на българската култура от Виена, Метрополитен иии Скалата“.

„ Това беше една заря от гласове, това бяха една много талантлива страна, за съжаление упреци.“

„ Вижте, аз ши ви дам един пример. Вий непрекъснато малко живейме леко примитивно особено в двайспърви век. И това казвам не за да засегна некой. За това, че хора койт не разбират от духовна култура, не бива да съ занимават с него. Ний малко сме специалисти по сичко“

„ Целата ни културна програма ни може съ изрази в едно хоро на Гранплас.“

„Хората ни гледат малко като индианци – шарени, хубави, буйни, но индианци“.

„Вижте, вий не сте съ видели немското прицидателство в тиролски танци на фарплаца или австрийското с валсове или да сте видели мазурка“.

„Извинявайте, малко по-сериозно трябва съ отнесеми към националната си духовност, защото къто във всичко от „Ролс-Ройс“ до „Шкода“ има неква разлика. Така и от клас големото изкуство от професионалното до самодейността има голема разлика.“

„Питахте мъ почетен гост ли съм, да поканен съм от специалния съветник на Путин ….“

„Ако имахме България десетина човека като Карталов, едни двигатели, серьозни монтьори, щехме да говориме малко по-малко за култура, но много по-съдържателно.“

„Успеха е много голем, ъъъ колега. По една проста причина, че много неколко години, много сериозно работихме за тоя успех и ползвахме сичките сили да докажеме и да им покажеме, че българите не само че са велики и големи, че имат равно място срещу сички равни велики“

Който има съмнение в транскрипцията може да сравни текста с оригиналното интервю.

Интересува ме мнението на родната интелигенция.
По-смелата част от същата.

вм“